BERGEN: Eiendom Norge tror boligprisene vil falle i 2018. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg.
BERGEN: Eiendom Norge tror boligprisene vil falle i 2018. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg.Vis mer

Boligprisene

Boligprisfall: Tror Bergen vil rammes hardest

Eiendom Norge tror Bergen er blant storbyene som vil rammes hardest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Norges Bank holdt som ventet styringsrenten uendret på 0,5 prosent på torsdagens pressekonferanse. Samtidig ble rentebanen hevet og sentralbanksjefen utelukker ikke en renteheving allerede i desember 2018.

Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets er litt mer pessimistisk.

- Vi venter at det tar ytterligere ni måneder før hevingen kommer, altså anslår vi første renteheving i september 2019. Det er fordi vi jevnt over er litt mer pessimistiske enn Norges Bank hva gjelder utviklingen i BNP-vekst, lønnsvekst, inflasjon og boligmarkedet, skriver analytikeren i en rapport fredag.

Prisfall i 2018

Eiendom Norge tror det norske boligmarkedet vil oppleve en prisnedgang på én prosent i 2018. Prognosen bygger på forventet utvikling i nominelle priser gjennom 2018 (12 månedersvekst).

- Vi forventer en nedgang i de nominelle prisene i flere av de store byene i Norge og i sum gjør dette at vi venter en svak nedgang i boligprisene i landet under ett i 2018, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge i en melding.

Januareffekten blir mer moderat

- Den store tilbudssiden i boligmarkedet i mange deler av landet tilsier at den normale januareffekten med en sterk vekst i boligprisene vil bli vesentlig mer moderat, og at utviklingen i første halvår for øvrig vil bli svak. Siden mesteparten av boligprisprisveksten normalt tas ut i første halvår, tilsier det en svak boligprisutvikling i året under ett, slår Vammervold Dreyer fast.

Boliglånsforskriften

I prognosene har Eiendom Norge lagt til grunn at boliglånsforskriften vil være uendret frem til 1. juli, men at det kommer lettelser i forskriften fra og med 1. juli ved at særreglene for Oslo blir fjernet.

- Som ved fastsettelsen av prognosen for 2017 så er eventuelle endringer i boliglånsforskriften en svært usikker variabel. Vi mener endringene i boliglånsforskriften fra 1. januar 2017 var i strammeste laget. Slik markedet spesielt i Oslo har utviklet seg, så mener vi det er klokt å avvikle de regionale særreglene for Oslo, slik at hele landet får samme forskrift. Dette ligger også til grunn i våre prognoser, understreker Dreyer.

Prognosene for 12 månedersveksten i 2018:

  • Oslo: 0 prosent
  • Bergen: - 5 prosent
  • Trondheim: - 2 prosent
  • Stavanger -3 prosent

- Fallet i boligprisene i Oslo har i 2017 vært sterkere enn i andre deler av landet, og det er spesielt i hovedstaden at boliglånforskriften har fått størst effekt. Dette var naturlig på grunn av det høye prisnivået, samt at det ble etablert særregler for Oslo. Vi venter imidlertid at storparten av prisfallet i Oslo er tatt ut, og at prisene vil utvikle seg mer moderat i 2018 og i sum flatt året under ett, avslutter Dreyer.

I Bergen tilsier den lave befolkningsveksten og høye boligbyggingen at prisene vil fortsette å falle gjennom 2018.

Andre økonominyheter:​
​Boligmarkedet kan falle 10-15 prosent​
Her er nyttårsrakettene på Oslo Børs