Nå er det slutt:  Sjeføkonom Jan L. Andreassen tror boligprisfesten er over for denne gang. Foto: Iván Kverme/FA
Nå er det slutt: Sjeføkonom Jan L. Andreassen tror boligprisfesten er over for denne gang. Foto: Iván Kverme/FAVis mer

- Boligprisoppgangen er stort sett over

- Boligprisoppgangen er stort sett over for denne gangen, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen tror den sterke boligprisoppgangen i Norge stort setter over for denne gangen, men det blir større «sprik i laget», sier han til Hegnar.no

Han tror for eksempel at det bli hetere i boligmarkedet i Oslo enn mange tidligere har trodd, mens det i «oljeland», fra Kongsberg til Molde, vil roe seg.

Han så ikke noen overraskelser i boligpristallene som ble offentliggjort fredag, og merket seg at Eiendom Norge i dag oppreviderte prisanslaget fra 4 - 6 prosent til 7 - 8 prosent. Selv holder han fremdeles på sitt anslag for året på 6 prosent, og mener det er ganske robust hvis arbeidsledigheten fortsetter å stige fremover mot jul.

Etter det tror han prisoppgangen vil falle til 2 - 3 prosent de kommende årene.

Han merker seg også noe annet, som trekker opp kvadratmeterprisene, og det er at folk ser ut til å foretrekke små, dyre fjordleiligheter fremfor store og mer romslige eneboliger litt utenfor sentrum.

Tror på rentekutt
Makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets mener dagens sterke boligtall skaper et dillemma for Norges Bank.

På den ene siden taler svakere sysselsetting og andre svake makrotall for et nytt rentekutt i september, mens på den andre siden taler sterkere boligpriser enn sentralbanken har spådd for at renten holdes stabil.

- Likevel holder vi oss til prognosen om at Norges Bank vil komme med et nytt rentekutt i september. Det vil være forhastet å forkaste det synet basert på sterke boligtall fra en enkelt måned.

Flere nyheter Boligprisene steg overraskende
Boligskatt: Brevet som kan gi deg trøbbel
Sjeføkonom: Jeg ser tegn på en boligboble i Norge