Boligrentene synker likevel

Selv om Norges Bank onsdag trosset alle markedsspekulasjoner og unnlot å redusere signalrentene, vil boligrentene likevel synke i ukene fremover.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske Bank har allerede kunngjort en reduksjon på 0,25 prosentpoeng. DnB er landets største bank og reduksjonen vil derfor omfatte mange låntakere.

- Kreditkassen skal vurdere å sette ned renten på torsdag eller fredag, sier informasjonsdirektør Kjell Flø. Han bekrefter at rentenivået i pengemarkedet tilsier en reduksjon, men at banken gjerne vil se hva som skjer de neste dagene etter at Norges Bank onsdag utsatte en rentereduksjon til tidligst 22. september.

Konkurransebildet

- Sparebanken NOR vil sørge for at bankens kunder får konkurransedyktige betingelser, sier informasjonsdirektør, Eivind Grønstad. Han sier banken følger utviklingen i pengemarkedet nøye, men minst like viktig er konkurransebildet. Noe mer konkret om reduksjon i boligrentene vil han ikke si.

De tre storbankene har en meget betydelig andel av norske boliglån i sin portefølje. Mellom bankene er det stor konkurranse. Da pengemarkedet i forrige uke begynte å falle, besluttet DnB å komme Norges Bank i forkjøpet med en reduksjon dagen før det ventede rentekuttet skulle ha kommet. Det var fallet i pengemarkedsrenta som gjorde reduksjonen mulig.

Samme rentemargin

Hvis tremåneders pengemarkedsrente nå stabiliserer seg rundt 6 prosent, slik valutasjefen John Skajem i Sparebanken NOR tror, vil DnB ha den samme rentemargin som tidligere. I tillegg har banken fått en betydelig konkurransefordel hvis den blir alene om et kutt i boliglånsrenta.

Derfor er det ikke urimelig å tro at de overlegninger som torsdag starter i Kreditkassen vil føre til en rentereduksjon også der. I så fall blir det vanskelig for Sparebanken NOR å forsvare et utsagn om at «bankens kunder skal ha konkurransedyktige betingelser» uten at det kommer en reduksjon også i den tredje storbanken.

Resultatet av dagens hovedstyremøte i Norges Bank kan paradoksalt nok bli at «alle senket renten unntatt Gjedrem».