LEIEPRISER: Nikolaos Farmakis spår enda høyere leiepriser med de nye reglene. Foto: Iván Kverme / Finansavisen
LEIEPRISER: Nikolaos Farmakis spår enda høyere leiepriser med de nye reglene. Foto: Iván Kverme / FinansavisenVis mer

- Boligskatten vil gjøre det enda dyrere å leie bolig

Det er rett og slett noe den rasjonelle investor gjør for å sikre investeringen sin, mener meglere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Finansminister Sigbjørn Johnsens siste statsbudsjett inneholdt en rekke forslag på skatte- og avgiftssiden.

Det mest kontroversielle var forslaget som vil gjøre det vanskeligere å oppnå skattefri gevinst ved boligsalg.

Hensikten med forslaget er å gjøre det vanskeligere å tilpasse seg slik at en unngår skatt på gevinst ved salg av utleieboliger.

Eiere av utleieboliger kan i dag slippe gevinstskatt ved å bo i utleieboligen det siste året før salget, skrev Finansdepartementet.

- Forslaget vil vekke reaksjoner, sa advokat Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen til HegnarOnline.

- Husleier vil bli skrudd opp I Finansavisen i dag spår Utleiemegleren at investorer som rammes av en eventuell innstramning i botidsbestemmelsene vil legge kostnadsøkningen over på leietagerne.

- Enhver direkte eller indirekte økning av skattenivået for utleieboliger vil resultere i økt husleie. Det er rett og slett noe den rasjonelle investor gjør for å sikre investeringen sin, sier kommunikasjonssjef i Utleiemegleren, Nikolaos Farmakis, til Finansavisen.

Han mener ifølge avisen at beskatning av utleieboliger også i dag er en teoretisk øvelse.

- Myndighetene tillegger boligeierne verste mening, og det synes vi er feil holdning. Vi ser samtidig klart at folk gjør grep for å minimere skatten sin, men det er ikke noe ulovlig i det, sier Farmakis.

- Stimulerer ikke til annen sparing Sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøkonomi peker på at regjeringen med gårsdagens budsjettforslag demper insentivene til å plassere penger i flere boliger for å spare skatt. Samtidig savner han insentiver til å spare på andre måter.

Norsk Familieøkonomi har lenge hevdet at spareandelen i Norge, med et altfor stort innslag av banksparing, er veldig høy og dessverre skjev.

- Vi mangler insentivordninger til blant annet å ta større del av spareformuen inn i næringslivet via aksje- eller aksjefondssparing - langsiktig sparing. Istedenfor skal en straffe dem som har investert i bolig/eiendom utover primærbolig, sier han.

- Til og med BSU-ordningen har regjeringen latt være uendret, noe vi mener burde vært revitalisert i form av økt tak for sparing per år, samt i sin helhet, sier Krohn-Pettersen.

Advokat Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen sier at hun er spent på om den påtroppende blåblå regjeringen vil ta noen grep i BSU-ordningen.

Flere nyheter Eventyrlig gründer frister med egen flyplass
- Det er bullshit, sier eiendomsmegleren
Boligprisene faller overalt - her aller mest