UTFLATING: - Vi har fått et trendskifte i Oslo, mener Eiendom Norge-direktør Christian Vammervold Dreyer. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg / Finansavisen.
UTFLATING: - Vi har fått et trendskifte i Oslo, mener Eiendom Norge-direktør Christian Vammervold Dreyer. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg / Finansavisen.Vis mer

Boligtallene som beroliger

Men ekspert utelukker ikke nedsiderisikoen.

(Hegnar.no): Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi lagt frem onsdag viste at boligprisene falt 1,1 prosent i september.

Justert for sesongvariasjoner steg boligprisene 0,1 prosent.

I Oslo falt prisene 2,0 prosent i september, noe som er svakere enn snittet de fem siste årene: et prisfall på 1,2 prosent.

Ifølge Handelsbanken falt Oslo-prisene 0,3 prosent sesongjustert, akkurat som i måneden før.

- Vi har fått et trendskifte i Oslo. Nå er det utflating eller marginal nedgang som er trenden der, sa Eiendom Norge-direktør Christian Vammervold Dreyer da han la frem tallene.

- Sterk etterspørsel

Prisutviklingen var omtrent som ventet, av både økonomer og meklersjefer.

- Trenden har flatet ut i juni-september sammenliknet med januar-mai. Salget holder seg høyt, og indikerer at etterspørselen fortsatt er sterk, men antall usolgte boliger har likevel steget til høye nivåer i et historisk perspektiv, skriver makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DnB Markets i en oppdatering.

- En økning i tilbudet av nye boliger, renteøkningen i september (og det kommer mer) og lav befolkningsvekst ventes å dempe boligprisveksten fremover, men forvent ikke noe kraftig tilbakeslag ettersom makroutsiktene generelt er positive. Dagens tall endrer ikke vårt syn på gradvise renteøkninger fra Norges Bank og den neste til 1,00 prosent i mars 2019, legger hun til.

Nedsiderisikoen

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken påpeker at dagens moderat positive trend i boligmarkedet matcher både deres egne og Norges Banks vurderinger.

- Når det er sagt, kan vi ikke utelukke nedsiderisikoen helt, ettersom lageret av usolgte boliger fortsetter å klatre. Og Oslo, som fortsatt får mest mediefokus, har gjort det noe svakere enn landsgjennomsnittet de siste få månedene. Det var også tilfellet i september. Men vi ville ha vært mer bekymret hvis salgsvolumene hadde vært lavere, skriver han.

Han viser til at aktiviteten i Oslo-markedet fortsatt er ganske høy.

- Oppsummert opprettholder vi våre marginalt positive utsikter for boligmarkedet som helhet. Tallene lagt frem onsdag bør være nøytrale for Norges Bank, konkluderer Gonsholt Hov.

Makeløst boligsalg

I september ble 9.161 boliger solgt på landsbasis, 4,6 prosent flere enn i september i fjor.

Så langt i år ligger antall solgte boliger på 71.131, 5,1 prosent flere enn på samme tid i fjor.

I Oslo ble 1.916 boliger solgt i september, 9,2 prosent flere enn i september i fjor.

Så langt i år har 14.950 boliger blitt solgt, 6,6 prosent flere enn på samme tid i fjor.

- Det har vært mye snakk om renteøkning, men vi har ingen indikasjoner på at denne har dempet kjøpelysten blant norske forbrukere. Per 3. kvartal har det aldri blitt solgt flere boliger i Norge enn i år, sa Eiendom Norge-direktør Dreyer på onsdagens presentasjon.

- Større realisme

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Carl O. Geving, karakteriserer dagens boligmarked som «stort sett velfungerende».

- Tilbudssiden er god, samtidig som kjøpersiden er aktiv og omsetningsvolumene høye. Markedet er preget av større realisme enn tidligere. Både selgere og kjøpere har sunnere forventninger enn det vi så i de mer volatile markedene i 2016 og 2017, sier han i en kommentar til Hegnar.no.

- Det er bra for markedet at prispresset har avtatt i de første høstmånedene. Det bidrar til en normalisering i områder som blant annet Oslo-regionen, hvor prisveksten var foruroligende sterk i 1. halvår, legger han til.

Andre økonominyheter:

- Boligprisene vil ikke redde folk nå
Hytteluksus har vært forsøkt solgt i ti år - nå kuttes prisen igjen
Norsk Hydro: Vi kan ikke fortsette som vi har gjort