Bolivia får ny regjering

Bolivias nye president Carlos Meza utpekte søndag en ny regjering av uavhengige statsråder, i et forsøk på å bekjempe korrupsjonen og gjenopprette folks tillit etter en måned med uro i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under en seremoni i presidentpalasset mottok Mesa også formelt den bolivianske regjeringshærens tilslutning, etter å ha utnevnt den pensjonerte generalen Gonzalo Arredondo til ny forsvarsminister.

- Vi må forstå at avgrunnen fortsatt er der, sa Mesa, som oppfordret landets nye regjering til å sørge for absolutt innsyn i sitt arbeid.

Ingen bånd

Mesas forgjenger, president Gonzalo Sanchez de Lozada, ble tvunget til å gå av fredag, etter fire uker med masseprotester som følge av hans plan om å starte eksport av naturgass til USA og Mexico via Chile.

Dermed var veien ryddet for den tidligere visepresidenten, den 50 år gamle Mesa, en prisbelønt journalist og historiker med bakgrunn som tv-vert.

Ingen av de 15 statsrådene han utpekte søndag, har bånd til noen av Bolivias politiske partier.

Som utenriksminister valgte han karrierediplomaten Juan Ignacio Siles, en nevø av den forrige presidenten.

Nye departementer

Mesa har også utnevnt en egen spesialmedarbeider som skal lede arbeidet mot korrupsjon, samt to nye statsrådsposter for henholdsvis indianersaker og folkelig deltakelse.

Hvem som skal overta de viktige olje- og gruvedepartementene var søndag fortsatt uklart.

Gonzalo Sanchez de Lozada ble den fjerde presidenten i Sør-Amerika som siden 2000 har blitt presset til å gå av etter folkelige opprør. Ecuador, Argentina og Peru har opplevd lignende politiske omskiftninger de siste fire årene.

NTB-AFP