TRUET: Ifølge et nytt brev til utenriksminister Jonas Gahr Støre har den kokaintiltalte jenta fra Lillesand gjentatte ganger blitt utsatt for trusler om drap og vold fra ulike miljøer. Hun slapp ut fra varetektsfengsel i Bolivia onsdag kveld. Foto: Ørjan Ellingvåg
TRUET: Ifølge et nytt brev til utenriksminister Jonas Gahr Støre har den kokaintiltalte jenta fra Lillesand gjentatte ganger blitt utsatt for trusler om drap og vold fra ulike miljøer. Hun slapp ut fra varetektsfengsel i Bolivia onsdag kveld. Foto: Ørjan EllingvågVis mer

- Bolivia-tiltalt utsatt for grove volds- og drapstrusler

Krever sikkerhetstiltak for jente (19) i brev til utenriksministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Onsdag kveld ble den kokaintiltalte 19-åringen fra Lillesand løslatt fra fengsel mot kausjon.

En boliviansk rett har funnet at det ikke lenger er skjellig grunn til mistanke mot jenta, som ble pågrepet sammen med Stina Brendemo Hagen og Madeleine Rodriguez på flyplassen i Cochabamba i Bolivia 18. mai i fjor.

Nå har sørlandsjentas advokat skrevet brev til utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Min klient er uskyldig viklet inn i dette og trenger all mulig hjelp og støtte fra norske myndigheter, skriver advokat Carl Bore.

Stadige trusler
Han peker på flere områder der han ber utenriksministeren legge press på bolivianske myndigheter. Han ber om at Støre skal sikre en hurtigst mulig rettssak for jenta, eventuelt en splitting av hennes sak fra de andre jentenes.

Videre ber Bore om at det settes i verk konkrete sikkerhetstiltak for 19-åringen når hun nå er løslatt i Bolivia.

- Dette fordi hun stadig har mottatt volds- og drapstrusler fra ulike miljøer, skriver Bore.

Lillesand-jenta skal nå bo hos en boliviansk familie og gå på spanskkurs. Familien betalte 200 000 kroner i kausjon for å få henne ut av fengsel.

Hun må bli værende i Bolivia fram til rettssaken starter i april neste år, og har meldeplikt én gang i uka.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Korrupte personer
Advokaten peker videre på at norske myndigheter må sørge for at man unngår en «parodisak a la Kongo, noe som er fullt tenkelig også i Bolivia».

Han beskriver også at familien har blitt utsatt for tilbud om å kjøpe seg til fordeler i forbindelse med rettssaken fra personer som er direkte knyttet til jentas straffesak.

FÅR BREV: Utenriksminister Jonas Gahr Støre. Foto: Lise Åserud / Scanpix
FÅR BREV: Utenriksminister Jonas Gahr Støre. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

- Man må legge press på bolivianske myndigheter for å påse at korrupte myndighetspersoner fjernes som saksbehandlere og advokater i min klients sak, skriver Bore.

- Risikerer justismord
Han minner også Jonas Gahr Støre om hans engasjement i Kongo-saken, og ber utenriksministeren involvere seg på samme måte for å sikre en tillitsfull og rettssikker straffesak i Bolivia.

- Min klient løper en overhengende risiko for justismord, skriver advokat Carl Bore.

Utenriksdepartementet kommenterte saken slik ovenfor Dagbladet i går:

- Norske myndigheter kan ikke blande seg inn i en pågående rettsprosess i utlandet. Dette gjelder også saken i Bolivia, sa kommunikasjonsrådgiver i UD, Marthe Lerberg Kopstad.

KREVER SIKKERHETSTILTAK: Sørlandsjentas advokat, Carl Bore. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
KREVER SIKKERHETSTILTAK: Sørlandsjentas advokat, Carl Bore. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer