NARKOTIKABESLAG: Sjefen for narkotikapolitiet i Cochabamba, Milton Sanchez, med de beslaglagte koffertene til de tre norske jentene som sitter fengslet i Bolivia, siktet for forsøk på smugling av kokain. Nå er han selv siktet for å være del av en større narkotikaliga i Bolivia. Foto: Arild Vik/SCANPIX.
NARKOTIKABESLAG: Sjefen for narkotikapolitiet i Cochabamba, Milton Sanchez, med de beslaglagte koffertene til de tre norske jentene som sitter fengslet i Bolivia, siktet for forsøk på smugling av kokain. Nå er han selv siktet for å være del av en større narkotikaliga i Bolivia. Foto: Arild Vik/SCANPIX.Vis mer

Boliviansk politi skal ha mottatt bestikkelser

Dokument viser at sentrale politietterforskere skal ha mottatt penger under etterforskningen av Bolivia-saken. Politiet har bevisst latt være å gå videre med opplysninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sentralt plasserte etterforskere innenfor narkotikapolitiet i Cochabamba i Bolivia skal inngått en avtale med Blacutt-familien om at de mot betaling unnlot å etterforske deler av saken mot de tre norske kvinnene, Augusto Toro-Blacutt og Alex Ramiro Pereira Blacutt, viser hittil ukjente dokumenter Dagbladet har fått innsyn i.

De to sistnevnte er ansett som bakmenn for smuglerplanene av kokain til Norge. For dette skal politiet tilsammen ha fått utbetalt 5000 dollar. Det fremgår av korrespondansen at de har mottatt 2000 dollar, og venter en betaling til på ytterligere 3000 dollar.

Korrupte Det er tidligere kjent at politisjefen som arresterte de tre norske kvinnene i Bolivia, Milton Sanchez, er siktet for å være en del av en større narkotikaliga i Bolivia. Sanchez var sjef for narkotikapolitiet i Cochabamba. I tillegg er den nasjonale toppsjefen for narkotikapolitiet, Rene Sanabria, dømt til 15 års fengsel for å innføre 144 kilo kokain til USA.

Tirsdag måtte statsadvokat Petter Mandt halvere mengden narkotika fordi politiet i Bolivia hadde veid beslaget sammen med embalasje og bager.

I dokumentene Dagbladet har fått tilgang til framgår det at Vladimir Blacutt, som er fetteren til den kokaindømte Alex Blacutt, har jobbet som redaktør i flere år for det interne tidsskriftet for det lokale narkotikapolitiet FELCN i Cochabamba.

I dokumentene, som etter det Dagbladet får opplyst kommer fra noen i toppledelsen i FELCN i Cochabamba i Bolivia, heter det blant annet:

- Vi inngikk en avtale med «vår venn» om ikke å gå i dybden eller fremskaffe flere bevis mot de tre jentene eller andre medlemmer av familien. Vi vet alt i saken, og hvis vi ikke fremskaffer ytterligere bevis, så er det for å holde vår del av avtalen.

- Overleverte ikke dokumentene I dokumentet omtales også et forhold som er etterforsket, hvor salg av kvitteringer er temaet. Der beskrives detaljerte forhold i etterforskningen, samt en klar oppfordring til å betale det resterende beløpet som polititjenestemennene har utestående.

«De 'sang ut' som barn under avhørene på mitt kontor og fortalte ALT, men vi overleverer IKKE avhørsprotokollen til statsadvokaten (i Bolivia) .... vi har holdt vår del av avtalen og nå er det deres tur til å gjøre det samme.»

Mot slutten av brevet skriver etterforskeren at Boliviansk politi respekterer avtalen, akter å opprettholde den, og hvordan de skal gå frem overfor den bolivianske statsadvokaten for å få bekreftet at det som fremlegges virkelig er sant. 

Ikke kjent for norsk aktor Statsadvokat Petter Mandt sier at han ikke husker dette notatet spesifikt.

- Nei, jeg er ikke kjent med det du refererer til. Denne saken er heller ikke først og fremst bygget på det som har kommet frem i Bolivia, bortsett fra de faktiske forhold: at det er tre jenter som er tatt på flyplassen med narkotika, sier han.

- Hvis det er slik som du beskriver, er det jo i såfall ikke et spørsmål om hva vi har fått opplysninger om, men et spørsmål om hva vi ikke har fått opplysninger om.

Mandt framholder likevel at deres sak er «bygd på norsk vurdering, ikke en boliviansk». Det til tross for at han i går måtte halvere mengden kokain fordi det etter boliviansk vurdering var 22,4 kilo kokain - i såkalt «bruttovekt» med embalasje og bager.

- Man har latt seg lede Advokat Morten Furuholmen, som representerer kvinnen (23) populært kalt skuespiller i norske medier, mener det er urovekkende at det måtte forsvarerpress til før dette kom fram.

I et brev til Mandt ba han om «at det innhentes presise analyser» som slår fast styrkegrad og vekt.

- Norske myndigheter har brukt millioner på denne saken, og så må de kaste halvparten av mengden etter forsvarerpress. Man har latt seg lede av rettsprosessen der nede, mener Furuholmen.