Bolivias president: - Israel er en terroriststat

Morales raser.

LANGER UT: Evo Morales. Foto: REUTERS / Eric Thayer / NTB scanpix
LANGER UT: Evo Morales. Foto: REUTERS / Eric Thayer / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Israel får hard kritikk etter FN-skolen i flyktningeleiren Jabalya ble angrepet, og minst 15 ble drept og over 90 såret. Det er ifølge UNRWA-sjef Pierre Krähenbühl sjette gang en FN-skole rammes.

«Barn, kvinner og menn drept og skadet da de sov på et sted hvor de burde vært trygge og beskyttet. Det var de ikke. Utålelig», skrev Krähenbühl på Twitter i går.

- Jeg vil gjøre det klart at den nøyaktige plasseringen av denne grunnskolen har blitt kommunisert til israelske militære myndigheter 17 ganger, så sent som i går kveld, noen timer før dette angrepet, sa FN-sjef Ban Ki-moon.

- Terror Også USA fordømte angrepet. En som går enda lenger er Bolivias president Evo Morales. Han mener kamphandlingen de siste ukene kan likestilles med terrorhandlinger.

- Vi erklærer Israel en terroriststat, sier Morales ifølge blant annet Fox News.

Dødstallet på palestinsk side etter at kampene startet er ifølge NTB nå steget til over 1300, de fleste av dem sivile, ifølge Unicefer 249 av dem barn. 56 israelske soldater og tre sivile er drept.

Morales mener Israel bryter folkeretten, og har sagt opp en traktat mellom landene fra 1972 om visumfrihet. Den bolivianske presidenten har tidligere denne måndene karakterisert kamphandlingene som folkemord. Land som USA sier Israel har «rett til å forsvare seg».

Den israelske hæren sier ifølge Haaretz at de i løpet av natten har angrepet 19 mål i Gaza, 5 av dem angivelige kommandosentraler for Hamas.
USA selger våpen USA bekrefter samtidig at de har solgt flere våpen til Israel etter en forespørsel fra landets regjering.

- USA er forpliktet til å bidra til Israels sikkerhet, og det er essensielt for USAs nasjonale interesser å hjelpe Israel utvikle og opprettholde en sterk selvforsvarskapasitet, sier en talsmann for Pentagon ifølge NTB.

Israel sier hovedmål med aksjonen har vært å ødelegge det de kaller terrortunneler fra Gazastripen inn i Israel. Landet sier de nå er dager unna å ha ødelagt alle tunnelene. Landets regjering ga onsdag grønt lys til å fortsette bombingen av Gaza. Men regjeringen sendte samtidig en delegasjon til Egypt, som forsøker forhandle fram en våpenhvile, skriver NTB.

Samtidig kaller landet inn ytterligere 16 000 soldater.