Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bolles sønn (10) mottok Krigskorset på hans vegne

Tok imot Krigskorset på vegne av sin far orlogskaptein Trond André Bolle fra forsvarssjefen.

MOTTOK KRIGSKORSET: Jørg Lian (t.v.) og Eirik Johan Kristoffersen (t.h.) mottok krigskorset med sverd i dag. Bjørg Gjestvang og sønnen Håkon mottok medaljen på vegne av ektemannen og faren Trond André Bolle som fikk utmerkelsen post mortem. Foto: Erlend Aas / Scanpix
MOTTOK KRIGSKORSET: Jørg Lian (t.v.) og Eirik Johan Kristoffersen (t.h.) mottok krigskorset med sverd i dag. Bjørg Gjestvang og sønnen Håkon mottok medaljen på vegne av ektemannen og faren Trond André Bolle som fikk utmerkelsen post mortem. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Orlogskaptein Trond André Bolle, som ble drept av en veibombe i Afghanistan 27. juni i fjor, ble tildelt Krigskorset i januar i år. Han var marinejeger, med lang erfaring fra farlige oppdrag i flere land, og får utmerkelsen post mortem for tapperhet og fremragende ledelse i flere krevende operasjoner i Afghanistan.

Det var Bolles familie som mottok utmerkelsen på hans vegne på Akershus festning i dag, den første nasjonale Veterandagen.

Før overrekkelsen var Bolles sønn og enken Bjørg Gjestvang i en lunsj på Akershus slott hos statsminister Jens Stoltenberg, sammen med de to andre offiserene som ble overrakt Krigskorset, og deres familier.

De to andre offiserene er oberst Eirik Johan Kristoffersen og kaptein Jørg Lian.

Krigskorset er Norges høyeste utmerkelse for krigsinnsats, og de tre offiserene får alle dekorasjonen for sin innsats i Afghanistan. Det er første gang Krigskorset tildeles for handlinger etter annen verdenskrig.

Stolt forsvarsminister Tildelingen i statsråd ble kjent tidligere i år.

- Jeg er meget glad for å kunne tildele Kristoffersen og Lian Krigskorset med sverd. De har begge - ved flere anledninger - utvist personlig mot og fremragende ledelse i meget vanskelige situasjoner, sa forsvarsminister Grete Faremo (Ap) da tildelingen ble kjent tidligere i vår.

DREPT: Bildet viser fra venstre Andreas Eldjarn, Trond Andre Bolle, Simen Tokle og Christian Lian foran kjøretøyet de benyttet, en Iveco Light Multirole Vehichle. Det var dette kjøretøyet de fire satt i da de ble rammet av en IED vest for Almar bazaar søndag ettermiddag. Bildet er tatt i Almardistriktet i Faryab tidligere på dagen. Det er tatt av en av de sivile bistandsarbeiderne som soldatene hadde i oppdrag å beskytte.
Foto: PRT Meymaneh / Scanpix
DREPT: Bildet viser fra venstre Andreas Eldjarn, Trond Andre Bolle, Simen Tokle og Christian Lian foran kjøretøyet de benyttet, en Iveco Light Multirole Vehichle. Det var dette kjøretøyet de fire satt i da de ble rammet av en IED vest for Almar bazaar søndag ettermiddag. Bildet er tatt i Almardistriktet i Faryab tidligere på dagen. Det er tatt av en av de sivile bistandsarbeiderne som soldatene hadde i oppdrag å beskytte. Foto: PRT Meymaneh / Scanpix Vis mer

- De resultater Lian og Kristoffersen har stått for, under flere operasjoner, har bidratt til å øke sikkerheten til det afghanske folk og til å heve Norges anseelse i NATO og blant våre viktigste samarbeidspartnere, sa Faremo.

Nytt innhold Regjeringen har bestemt at frigjøringsdagen 8. mai skal få et nytt innhold i tillegg til å hedre heltene fra andre verdenskrig, og nytt navn - den nasjonale Veterandagen.

Det kan ses som en naturlig erkjennelse av at Norge igjen deltar i krigshandlinger med de konsekvensene krig har. Dagen skal markeres med tydelig tilstedeværelse fra regjeringen.

Kritikken var massiv da 300 soldater kom tilbake til Norge fra Afghanistan i fjor og ble hedret etter landing på Gardermoen - uten forsvarsministeren eller noen annen fra regjeringen til stede.

Forsvaret har kjørt helsides annonser i mange aviser med oversikt over programmet landet rundt for den første Veterandagen.

Seks statsråder og tre statssekretærer i tillegg til statsminister Jens Stoltenberg (Ap) deltar. Stoltenberg og forsvarsminister Faremo er i Oslo, mens Kongsvinger, Elverum og Rena får besøk av statsråd Rigmor Aasrud (Ap), Hamar av Sigbjørn Johnsen (Ap), Trondheim av Ola Borthen Moe (Sp), Stavanger av Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) og Kirkenes av Tora Aasland (SV). Statssekretærene Terje Moland Pedersen, Hans Kr. Amundsen og Roger Ingebrigtsen drar til henholdsvis Fredrikstad, Bardufoss og Tromsø.

Fredsmarsj Men ikke alle er positive. Mens kranser ble lagt ned og markeringer holdt over hele landet søndag, la deltakerne i Fredsmarsjen fra Eidsvoll til Oslo ut på siste etappe til målet, som er Stortinget.

Bak marsjen står Fredsinitiativet.

TOK I MOT KRIGSKORSET: 
Bjørg Gjestvang og sønnen Håkon tok imot krigskorset med sverd søndag på vegne av Trond André Bolle som ble tildelt utmerkelsen post mortem.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
TOK I MOT KRIGSKORSET: Bjørg Gjestvang og sønnen Håkon tok imot krigskorset med sverd søndag på vegne av Trond André Bolle som ble tildelt utmerkelsen post mortem. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

- Den 8. mai har med andre ord gått fra å være frigjøringsdag til å bli en veterandag, fra å være en dag for å minnes andre verdenskrig til å feire de nye krigene Norge deltar i. Det er blant annet det Fredsmarsjen vil markere seg mot, heter det på nettsidene til Fredsinitiativet, som omtaler seg selv som en allianse av organisasjoner, lokale grupper og enkeltpersoner som arbeider for fred og mot angrepskrig.

Veteranplan For en knapp uke siden la regjeringen fram en omfattende handlingsplan for veteraner som har vært ute før 2010. Det uttalte målet er at deres psykiske og fysiske helse og velferd skal ivaretas på en bedre måte.

Handlingsplanen «I tjeneste for Norge» ble presentert mandag denne uka. Den omfatter 126 konkrete tiltak, 80 av dem er innen forsvarssektoren, og det er særlig tiden etter avsluttet oppdrag som vies oppmerksomhet.

(NTB)

TIL BORDS MED STATSMINISTEREN: 
Bjørg Gjestvang og sønnen Håkon sitter til bords med statsminister Jens Stoltenberg under en lunsj for mottagerne av krigskorset og deres n rmeste på Akershus slott søndag.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
TIL BORDS MED STATSMINISTEREN: Bjørg Gjestvang og sønnen Håkon sitter til bords med statsminister Jens Stoltenberg under en lunsj for mottagerne av krigskorset og deres n rmeste på Akershus slott søndag. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media