HÆRVERK: Værstasjondelene ligger strødd etter isbjørnenes herjinger. Foto: Sysselmannen
HÆRVERK: Værstasjondelene ligger strødd etter isbjørnenes herjinger. Foto: SysselmannenVis mer

Bøllete bjørner knuser værstasjonene på Svalbard

Isbjørner har gjort øygruppa til en svinesti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Isbjørner kan mer enn å drepe sel. Det siste er at de tar livet av de automatiske værstasjonene på øygruppa.

De ødelagte værstasjonene er blitt et miljøproblem.

Naturvernrådgiver Elin M. Lien hos Sysselmannen på Svalbard sier til Dagbladet at de har funnet knuste værstasjoner på Karl XII-øya, Kongsøya, Kvitøya og på Edgeøya. Hun ber nå om at Meteorologisk institutt rydder opp etter bjørnene.

Dårlig vær I en e-post til instituttet skriver Lien: Ved mastene lå det avklipte ledningsbiter, gjenglemt elektrikertape etc.
Seniorrådgiver Ragnar Brækkan ved Meteorologisk institutt sier til Svalbardposten at forsøplingen skyldes dårlig vær og isbjørner med ødeleggelseslyst.

- Vi har selvsagt høy prioritet på å samle inn rusk og rask etter oss. Den gamle stasjonen på Karl XII-øya var rasert av isbjørn da vi kom dit i fjor. Været var dårlig og helikopterpiloten tillot derfor ikke hengende last. Vi fjernet batterier og elektronikk, og lot resten ligge i en kløft med tanke på å hente det inn.

- Da vi kom dit i år var været enda verre. Da var også den nye stasjonen rasert av isbjørn, og det var ikke mulig for oss å ta med noe av utstyret tilbake, forklarer Ragnar Brækkan.

Ikke bjørnemat Isbjørnene går ikke løs på værstasjonene fordi de er sultne.

- De er lekne og nysgjerrige og går løs på alt som stikker opp fra bakken, sier meteorologikonsulent Rune Skoglund.

DETTE VAR EN VÆRSTASJON: De er boltet fast i bakken, men det stopper ikke isbjørnene. Foto: Sysselmannen
DETTE VAR EN VÆRSTASJON: De er boltet fast i bakken, men det stopper ikke isbjørnene. Foto: Sysselmannen Vis mer

Senderne fôrer oss på fastlandet med data om vind, temperatur og trykk over satellitt. Værstasjonene er boltet fast i fjell, men det stanser ikke bamsene og binnene.

- Fører knuste værstasjoner til at værvarselet blir mindre pålitelig?

- Nei. Det kan man ikke si.

BØLLETE: Det er ikke sulten som driver isbjørnen til å gå løs på værstasjoner, men nysgjerrighet. Foto: Aleksander Nordahl
BØLLETE: Det er ikke sulten som driver isbjørnen til å gå løs på værstasjoner, men nysgjerrighet. Foto: Aleksander Nordahl Vis mer