Natur-toppmøtet i Montreal

Bolsonaros siste hilsen

Det er bare 16 dager før Brasils president Jair Bolsonaro går av som president, men det er mer enn nok tid til å ødelegge verdens natur. - En tragedie, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide til Dagbladet.

TAKKER FOR SEG: Det er bare 16 dager igjen av president Jair Bolsonaros regjeringsperiode i Brasil, men han kan klare å skape mye skade på denne tida, ifølge Espen Barth Eide, som gleder seg til å få Silva de Lula tilbake som president. Foto: AFP / NTB
TAKKER FOR SEG: Det er bare 16 dager igjen av president Jair Bolsonaros regjeringsperiode i Brasil, men han kan klare å skape mye skade på denne tida, ifølge Espen Barth Eide, som gleder seg til å få Silva de Lula tilbake som president. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert

MONTREAL (Dagbladet): I rundt ett døgn har klima- og miljøminister Espen Barth Eide vært i kanadiske Montreal i et forsøk på å redde verdens natur og biomangfold. Her er det én mann han gjerne kunne ha vært uten: Mannen som tapte valget i Brasil i slutten av oktober, og som går av som president ved årsslutt, Jair Bolsonaro.

- Det er en siste hilsen fra Bolsonaro, som nå har 16 dager igjen. Det er en tragedie. VI brukte masse tid til Bolsonaro under toppmøtet i Sharm el-Sheikh, og det samme skjer nå, sier Barth Eide til Dagbladet.

TOSPANN: Politisk rådgiver Maria Varteressian og Espen Barth Eide har bare vært i Montreal i et døgn, men forhandler seg rundt i full fart. Målet er en historisk naturavtale, og Barth Eide skal lede en viktig del av forhandlingene, som omhandler såkalt DSI, naturens genbank. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
TOSPANN: Politisk rådgiver Maria Varteressian og Espen Barth Eide har bare vært i Montreal i et døgn, men forhandler seg rundt i full fart. Målet er en historisk naturavtale, og Barth Eide skal lede en viktig del av forhandlingene, som omhandler såkalt DSI, naturens genbank. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Steile fronter

På naturtoppmøtet i Montreal jobber alle lands forhandlere med å få i stand en historisk avtale for naturen fra tidlig morgen til seint på natta. Nok en gang leder Brasil an i å være bremsekloss. Deres representanter har forlatt en rekke viktige møter.

- Brasil har kommet med en del ganske ublu krav, og så har det vært såkalt walk out fra Bolsonaros Brasil i flere møter, med en gruppe uland på slep, forteller Barth Eide til Dagbladet.

Det er ikke noe nytt at Brasil har vært en bremsekloss i klima- og naturtoppmøte-sammenheng, men Bolsonaro synes å bruke sine siste par uker til å ramponere mulige naturavtaler før han går av. 1. janaur trer Lula da Silva igjen tilbake i presidentstolen. Han har også noen enkelte folk på plass i Montreal, men de er ikke en del av Brasils forhandlingsdelegasjon.

- Men vi vil jobbe beinhardt for å få i stand en avtale. Det er steile fronter og vi er en stykke unna løsning, med Brasil og en del uland som mener det ikke er nok penger på bordet, sier Barth Eide og fortsetter:

- Jeg vil si det bare er sånn passe dramatisk - og akkurat sånn det pleier å være på dette tidspunktet. Når det er snakk om store avtaler som inneholder kompromisser, så er det forventet med litt drama og steile fronter, sier Barth Eide.

LANGE SKRITT: Espen Barth Eides tidsskjema i Montreal er svært tett, og da hjelper det å være rask til fots. Hans rådgivere og team kommer løpende like bak. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
LANGE SKRITT: Espen Barth Eides tidsskjema i Montreal er svært tett, og da hjelper det å være rask til fots. Hans rådgivere og team kommer løpende like bak. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Norge leder an

Barth Eide er en ringrev på klima- og naturtoppmøter. Og akkurat som i Glasgow i fjor og Sharm el-Sheikh tidligere i år, har han og Norge igjen fått en viktig forhandlingsrolle under de siste dagene i Montreal.

- Sammen med Majsas Rojas fra Chile skal vi lede forhandlingene om DSI, som omhandler naturens genbank, som er viktig for å få i stand en sluttavtale, forteller Eide.

Verdens fattige land har forbrukt minst natur og har derfor gjerne flest genetiske ressurser i sine land. DSI-forhandlingene går ut på å innføre en slags skatt eller avgift når selskap gjør seg rike på bruk av biodiversitet. Pengene skal gå tilbake til land som er opphav til dette.

- Rollen Espen er tildelt er ganske nerdete, men det ligger stor tyngde og prestisje i dette. Hele Afrika-gruppa har sagt at enighet her er viktig for om de i det hele tatt skal være med på en sluttavtale. Og det er mye penger i dette, forteller Maria Varteressian, Barth Eides rådgiver.

- Det er mye penger i dette og selskapene skjønner at en slik skatt vil komme. Det er bare snakk om en liten andel av hver vaksine, for eksempel, men som tilsammen blir veldig mye penger, sier Barth Eide.

NORGES FLOKK: Her prater Espen Barth Eide og hans nærmeste med norsk media via teams. Fra venstre: Naturforhandler Gaute Voigt-Hanssen, Kari Aasheim og Maria Varteressian. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
NORGES FLOKK: Her prater Espen Barth Eide og hans nærmeste med norsk media via teams. Fra venstre: Naturforhandler Gaute Voigt-Hanssen, Kari Aasheim og Maria Varteressian. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Alt til grunne

Men tilbake til Brasil og dens omfangsrike regnskog. Under Jair Bolsonaro har enormt mye skog blitt brent ned og ødelagt, til fordel for industri.

- Det å ødelegge regnskogen er veldig alvorlig for klima. Du kan si at hvis de tre store, gjenværende regnskogene blir borte, da er alt annet vi holder på med bortkastet. Da går alt til grunne. Ikke bare i Brasil, men over hele kloden, sier Barth Eide og fortsetter:

- Avskogingen under Bolsonaro har vært ekstrem og det er jo helt forferdelig. Men nå må vi bare begynne et sted. Å få i stand en ordentlig avtale, sier Barth Eide.

FYLLER GATENE: Olly (17) protesterer med en gruppe mennesker mot at ingen gjør noe for å stoppe olje- og gassindustrien fra å vokse. Under klimatoppmøte i Glasgow holder flere på å demonstere i gatene. Video: Henning Lillegård Vis mer

WWF Verdens Naturfond har to delegater på plass i Montreal. Også de følger tett med på Brasil.

- Brasil har stilt store krav til finansiering, som er på et nivå som oppleves som helt urealistisk av potensielle donor-land. Samtidig er det utrolig viktig å ha land som Brasil med på laget. De forvalter noen av de mest verdifulle naturområdene i verden inkludert Amazonas og Cerradoen, sier Sverre Lundemo, seniorrådgiver i WWF og fortsetter:

- Dette er naturområdene som er viktige for hele verden, men som vi har mistet mye av. I 2022 har avskogingen bare i Cerradoen vært på svimlende 10 689 kvadratkilometer, som er det høyeste tallet siden 2015. I Amazonas har vi mistet 11 568 kvadratkilometer med regnskog det siste året, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer