2018: President Donald Trump snakker under en pressekonferanse, med sin daværende sikkerhetsrådgiver John Bolton ved sin side. Bildet er tatt 12. juli 2018. Foto: AP / NTB Scanpix
2018: President Donald Trump snakker under en pressekonferanse, med sin daværende sikkerhetsrådgiver John Bolton ved sin side. Bildet er tatt 12. juli 2018. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Donald Trump og John Bolton

Bolton i strupen på Trump

Men den tidligere sikkerhetsrådgiveren blir kritisert for å heller ville selge bøker enn å dele informasjonen da det virkelig gjaldt.

Publisert

- Dette er boka Donald Trump ikke vil du skal lese.

Forlaget bygger opp til store forventninger og spenning med sin siste pressemelding om den kommende boka til John Bolton, Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver.

Boltons bok, som heter «The Room Where It Happened: A White House Memoir», stiller seg i rekka av flere bøker som har blitt gitt ut etter at Trump inntok det berømte, ovale kontoret i Det hvite hus.

- John Bolton var nasjonal sikkerhetsrådgiver for president Donald Trump i 519 dager, heter det i pressemeldingen fra forlaget Simon & Schuster.

Samtidig understrekes Boltons lange erfaring, da han tidligere hadde jobbet for de republikanske presidentene Ronald Reagan, George W. Bush og George H.W. Bush.

RÅDGIVER: President Donald Trump lytter mens hans daværende rådgiver John Bolton snakker i det ovale kontor i Det hvite hus. Bildet er tatt 7. februar 2019. Foto: Reuters / NTB Scanpix
RÅDGIVER: President Donald Trump lytter mens hans daværende rådgiver John Bolton snakker i det ovale kontor i Det hvite hus. Bildet er tatt 7. februar 2019. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Gjenvalg

Det var i september i fjor at Trump informerte om at han hadde sparket sin daværende nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton. Få minutter seinere gikk Bolton selv ut på Twitter, hvor han skrev at han tilbød seg å gå av kvelden i forveien.

Da fortalte USA-ekspert Svein Melby til Dagbladet at Bolton i første omgang var en merkelig utnevnelse, da Bolton og Trump var vidt forskjellige politisk.

- Fra hans personlige deltakelse i viktige hendelser, og fylt med perspektiv og humor, dekker Bolton en rekke temaer - kaos i Det hvite hus, ja, men også vurderinger av store aktører, presidentens inkonsekvente beslutningsprosess og hans håndtering med allierte og fiender, heter det i pressemeldinga.

Det hevdes at det eneste som betød noe for presidenten, var å bli gjenvalgt. Selv om det betød å sette i fare eller svekke nasjonen.

- Det er vanskelig for meg å peke på en eneste Trump-avgjørelse av betydning i løpet av min tid som ikke var drevet av beregninger om gjenvalg, skriver Bolton i boka, ifølge forlaget.

Riksrettssaken

Bolton anklager også Representantenes hus for å holde seg fokusert på bare Ukraina-saken, da han hevder å kunne dokumentere i boka at det finnes flere overtramp - liknende Ukraina-saken - som Trump kunne blitt stilt for riksrett for.

Bakgrunnen for Ukraina-saken er at Trump ble anklaget for å ha forsøkt å presse Ukraina til å starte en etterforskning som ville involvert Joe Biden, som sannsynligvis vil bli Demokratenes kandidat i presidentvalget til høsten.

Trump var anklaget for maktmisbruk og for å ha hindret Kongressen. Presidenten ble frikjent på begge tiltalepunkter i riksrettssaken.

FEIL SPØRSMÅL: Trump forsøkte å ignorere reporterne som stilte spørsmål om rasisme som han tydeligvis ikke ville svare på. Video: AP Vis mer

- Vi burde høre på hva Bolton har å si, skriver The Washington Posts Paul Waldman, samtidig som han setter spørsmål ved tidspunktet for boklanseringen.

Demokratene ba Bolton om å vitne under riksrettshøringene, men han nektet. Da Trump ble stilt for riksrett og saken lå hos Senatet, som er kontrollert av republikanerne, sa Bolton seg villig til å vitne om han ble stevnet.

Men republikanerne endte opp med å stanse forsøket for å kalle inn vitner til riksrettssaken.

- I løpet av denne tiden kunne Bolton ha fortalt hva han visste om han ville. Han kunne ha vitnet eller satt seg ned for et intervju. Eller fem eller ti, skriver Waldman.

- Holdt seg stille

Det var stor interesse rundt hva Bolton ville si den gang. Under en høring fortalte Russland-ekspert Fiona Hill om hvordan Bolton avbrøt et møte med ukrainere i Det hvite hus da EU-ambassadør Gordon Sondland begynte å spørre dem om «etterforskninger».

Hill hevdet at Bolton har sagt at han ikke ønsket å være involvert i noen «drug deal», som han mente Sondland, USAs president Donald Trump og stabssjef Mick Mulvaney sto bak i forbindelse med Ukrainas Biden-etterforskning.

- Verden klødde etter å få vite. Men han holdt seg stille, fram til nå, mens presidentkampanjene er underveis, skriver Waldman og påpeker at tidspunktet for bokutgivelsen kan maksimere salget.

- Det er uklart hva slags andre overtramp Bolton mener Trump har begått. Men hvis de var så alvorlige, hvorfor har han ikke avslørt dem før nå? Hans forleggers materiale sier at han forsøkte å slå alarm om dem, men han gjorde det verken offentlig eller, så vidt vi vet, kommuniserte det til demokrater i Representantenes hus. Kanskje øyeblikket Trump ble stilt for riksrett ville vært et godt tidspunkt, skriver The Washington Posts kommentator.

ØNSKER BEVIS: Den republikanske senatoren Mitt Romney ser frem til å høre John Boltons versjon i riksretten mot Trump. Video: AP Vis mer

- Valgt å selge bøker

Også CNBC setter spørsmål ved hvorfor Bolton nektet å dele sin kjennskap til Ukraina-saken på et tidspunkt hvor informasjonen kunne «bidratt til offentlighetens forståelse av hendelsene i hjertet av riksrettssaken.»

- I stedet valgte Bolton å holde igjen informasjonen til lenge etter at saken var over, og dermed beskyttet en president som Bolton gjentatte ganger har beskyldt for å sette nasjonens sikkerhet i fare, skriver CNBC.

Også The Guardian skriver at kritikere trolig vil angripe Bolton for å ikke å slått alarm om disse angivelige overtrampene da de fant sted.

- På tidspunktet landet trengte ham mest, vil historien vise at han valgte å selge bøker, sier demokraten Mike Quigley, medlem av Representantenes hus' etterretningskomité, ifølge Politico.

Trosser Det hvite hus

Med bokutgivelsen trosser Bolton Det hvite hus, som har forsøkt å stoppe boka og har ønsket å gå gjennom boka for å se etter klassifisert materiale, skriver Bloomberg.

Trumps advokater uttalte også tidligere i år at store deler av innholdet i boka trolig er gradert informasjon så lenge Trump sitter som president.

Boka skulle gis ut i USA i mars, men dette har blitt utsatt til 23. juni. Ifølge CNBC er årsaken til dette også mange måneder med ventetid for å få tommelen opp fra det nasjonale sikkerhetsrådet, som fortsatt ikke skal ha godkjent boka.

I boka skal det også komme fram hvordan det var å kjempe mot en sittende president «fast bestemt på å forhindre publisering av boka.»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer