Bolton vil ikke ha norsk avtale

USAs nye FN-ambassadør John Bolton forsøker å torpedere Norges forsøk på redde en ny forpliktende internasjonal atomvåpenavtale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Forrige mandag kuppet president George W. Bush senatet, og utnevnte omstridte John Bolton til USAs nye FN-ambassadør. Samtidig har norske diplomater med utenriksminister Jan Petersen i spissen jobbet på spreng for å samle støtte til en ikke-sprednings- og nedrustningsavtale for atomvåpen. Over 40 land har allerede sluttet seg til Norges kompromissforslag. Norge har utarbeidet dokumentet sammen med Australia, Chile, Romania, Sør-Afrika, Indonesia og Storbritannia. Disse nasjonene har bedt Gabons utenriksminister Jean Ping, presidenten i FNs hovedforsamling, om å innarbeide sluttdokumentet til toppmøtet i FN i september.

Det er håp om at over 180 land vil støtte Norges forslag.

Får ikke svar

Dagbladet får bekreftet fra flere kilder at andre amerikanske diplomater skal være svært positive til Norges initiativ og forslag. Den siste uka har det norske utenriksdepartementet jobbet på spreng og brukt sine forskjellige kanaler for at Jan Petersen skulle få et telefonmøte med USAs utenriksminister Condoleezza Rice.

Kilder bekrefter overfor Dagbladet at Rice ikke har svart på henvendelsen.

Overfor Dagbladet blir det påpekt at det er spesielt at en amerikansk utenriksminister ikke er tilgjengelig når en av stormaktens nærmeste og mest lydhøre allierte virkelig ønsker å få kontakt.

UD skal ha fått signaler om at det kanskje kan være mulig med en telefonsamtale mellom Rice og Petersen neste mandag.

Dårlig selskap

BOLTON I KISTA? USAs nye omstridte FN-ambassadør, John Bolton, har lagt kraftig press på Jean Ping, presidenten i FNs hovedforsamling, slik at Norges forslag til et ikke-sprednings- og nedrustningsvedtak i FN ikke blir lagt til grunn. Her er Bolton i FN sist torsdag. Foto: Mary Altaffer/AP/Scanpix<P
BOLTON I KISTA? USAs nye omstridte FN-ambassadør, John Bolton, har lagt kraftig press på Jean Ping, presidenten i FNs hovedforsamling, slik at Norges forslag til et ikke-sprednings- og nedrustningsvedtak i FN ikke blir lagt til grunn. Her er Bolton i FN sist torsdag. Foto: Mary Altaffer/AP/Scanpix

Vis mer

Ping legger nå siste hånd på utkastet til sluttdokumentet. Han skal ha fått klar beskjed fra Bolton om at USA ikke ønsker at Norges forslag legges til grunn. Ved siden av Frankrike - som alltid har hatt sin egen dagsorden for atomvåpen - er USA på vei til å komme i et heller pinlig selskap. Det er bare Nord-Korea og Iran, ved siden av Pakistan og India, som aktivt motsetter seg en forpliktende avtale om ikke-spredning og nedrustning av atomvåpen.

Bolton er kjent for å være opptatt av ikke-spredning av atomvåpen, men han skal ikke være like begeistret for nedrustning.

Hvis Norges tekst ikke legges til grunn, kan en langt svakere uttalelse fra Ping bli foreslått. En slik uttalelse har mindre sjanser til å bli vedtatt, da de fleste av FNs medlemsland krever et mer forpliktende sluttdokument.

Men de norske diplomatene har ikke gitt opp.

Petersen har sendt brev til sine 190 utenriksministerkolleger og bedt om støtte for forslaget. Tilbakemeldingene skal foreløpig være entydig positive.

-  Nå foregår det et politisk spill i FN, sier en kilde med godt kjennskap til prosessen, og fortsetter:

-  Det er slett ikke sikkert at USA vinner fram. Det blir ikke lett å forklare at USA er i samme båt som Iran og Nord-Korea.

FÅR IKKE SVAR: Jan Petersen klarer ikke å få kontakt med Condoleezza Rice.