Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

...bom, bø

Velkommen til mai. 35000 russ tester grenser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DE ER FYLLESJUKE

og har lua på. De har sex i rundkjøringa og styrer spakene til et mobilt musikkanlegg kloss nær ditt eget åpne soveromsvindu. De drikker øl, rusbrus, hjemmebrent i nord og vin i Oslo. De sovner i spyet sitt og husker ingenting. Flertallet takker nei til et alkoholfritt alternativ, de svir av 15000 kroner på et par uker, og i Kristiansand har de egen pornodirektør. Russen har noen uker i mai til å utfordre voksensamfunnets grenser på, før det bærer over i ansvarligheten. I et på mange måter grenseløst samfunn der ungdommen er blitt våre felles forbilder, deltar akkurat nå 35000 18-åringer i det store overgangsritualet som handler om å ta farvel med ungdommens grønneste vår før eksamen venter og eventuelt mer moro på partyøya Ibiza. Et paradoks, men så er det også få voksne som setter foten ned når russen tester grenser. Nesten ingen vil lenger være kjipe gamle gubber og sure kjerringer med framtida bak oss, og nettopp grensesetting er det vi kvier oss mest for. Vi lukker heller vinduet. Russetida er en tradisjon i et samfunn fattig på tradisjoner og ritualer. Og hvem husker ikke sin egen russetid? Ikke det? Likevel ble det folk av oss.

DET ER TABUENE RUNDT

kjønnslivet og rusmidler som skal utfordres på vei mot boliglånet, barneomsorg og samlivet. Det kan bli vanskelig, det, hvis tabuene er utydelige og grensene flytende. Hvor full må russen egentlig være i et ellers alkoholaksepterende samfunn? Hvor mye sex må til når sex allerede er blitt alle tings mål? Grensesprengende knuteregler angir veier å gå. Sex med hundre ukjente, tungekyss med en brunstig brunbjørn og en halvliter vodka på styrten gir for alt jeg vet mer enn en fyrstikk i russelua. Det sier seg selv at dette er farlig. Hvilket er selve poenget. I riktig gamle dager løp som kjent folk utabords på årebladene og målte fettranden rundt hjerterøttene på hverandre med spydspissen. De som frykter at russefeiringen har gått ut over rimelige proporsjoner, som sosialminister Ingjerd Schou hevder, har dermed god grunn til å regne med at neste år blir det bare enda verre.

UNGDOMMENS OVERGANGSRITUALER

var også en risikosport i gamle stammesamfunn. Gutter skulle vise at de kunne aksle mannsrollen og fange villsvin med bare nevene, jenter at de var kjønnsmodne og seksuelt tilgjengelige. Men i de tradisjonsbundne samfunnene måtte ungdommen først leve opp til de voksnes idealer før de kunne tillate seg å utfordre hegemonier. De måtte bevise at de dugde før tida var inne til å unne seg noen sprell. Akademikeren måtte for eksempel få sin professortittel før han tok bladet fra munnen og ble obsternasig. Vårt problem er at voksenlivet har for dårlig status. Moderne teknologiske samfunn i rask endring har så liten bruk for voksne erfaringer og innsikter at vi skal ikke bli mer enn førti år så vil ingen likne oss. Ikke vi heller. Sokrates kunne klage over at ungdommen manglet respekt for alderens visdom og henga seg til luksus og dovenskap. Vi er blitt mer blaserte og noterer at i Bærum måler de unge hannene krefter ved å framvise det kraftigste geviret, altså lydanlegget på den dyreste russebussen. En million kroner kan det koste å bli konge i Bærum for noen uker. La oss ikke hykle. Ei hytte på Hafjell koster lett både 10 og 12 russebusser. Og ja, det er forskjell på folk.

RUSSEN TJENER PENGENE SELV.

Forbundet Mot Rusgift har i år målt russens livsstil og måte å feire på. Funnene viser at det er flere jenter enn gutter som skaffer seg landets høyeste allmennutdanning, at flertallet planlegger å gå videre på høyskole og universitet, at flertallet jobber ved siden av skolen og betaler russetida selv, at eksamen er viktigere enn russefeiringen. Hvilket torde være et tegn på at verden går framover. Det er holdningene til rusmidler som bekymrer. For gutter og jenter drikker omtrent like mye alkohol nå. Over halvparten av de spurte ser alkohol som en selvfølgelig del av russetida, de fleste planlegger å drikke mer enn de pleier i mai og - foreldrene aksepterer det. Det er med andre ord alkoholbruken i samfunnet som bør oppta oss på bred basis. Undersøkelsen viser at mellom sju og tolv prosent av de spurte har brukt hasj de siste seks månedene, bare et bitte lite mindretall har prøvd hardere stoffer. Muslimsk innvandrerungdom trekker åpenbart statistikken i gunstigere retning enn de etnisk norske.

LIKEVEL ER DET NARKOTIKABRUKEN

samfunnet har erklært krig mot. Vi stirrer oss blinde på en utopisk målsetting om et narkotikafritt samfunn. Vi har straffeforfulgt, trakassert, og presset stoffmisbrukerne ut av vårt felles offentlige rom. Oslo har drevet brukerne fra Slottsparken, stadig lenger nedover Karl Johan til Plata, og nå over til havneområdet ved Bjørvika. Her ligger de og forkommer bak containerne. Det er brutalt, men det er også dumt, det fjerner oppmerksomheten omkring det farligste dopet, alkoholen, som verken er tabu eller omgitt av sosiale skranker for den som vil teste grenser. Snarere tvert imot. Alkohol er gjort mer tilgjengelig for alle aldersklasser i en grad som skal stimulere forbruket. Vi er i stedet enige om at alkoholbruk først blir problematisk når brukeren viser at han ikke mestrer jobben eller begår lovbrudd. Heller ikke skadene som påføres andre, de såkalt passive drankerne, er tema når vi snakker om ungdom og partydop.

DENNE VÅREN SKAL

følgelig tusenvis av nye 18-åringer oppleve at de mister kontrollen i fylla. Russ kommer av det latinske cornua depositurus, den som skal legge, eller løpe, hornene av seg. I 2003 foregår dette med rusbrus og gratis kondomer, med bondeanger, sex med 17 ukjente og en Rimi-pose i lua. Søtt?

Heldigvis kommer Lånekassa og tar dem.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media