BREXIT-ØL: Barmann Thibault tapper Brexit-øl på Cricketer English Pub i Paris. Charles Platiau, Reuters/NTB Scanpix.
BREXIT-ØL: Barmann Thibault tapper Brexit-øl på Cricketer English Pub i Paris. Charles Platiau, Reuters/NTB Scanpix.Vis mer

Bom fast om brexit dagen før skjebneavstemming

Ja eller nei - eller plan B - i Underhuset tirsdag.

EU og Storbritannia står bom fast i forhandlingene om brexit, bare én dag før Underhuset skal stemme over utmeldingsavtalen på nytt.

29. mars er fortsatt datoen Storbritannia skal forlate EU.

NTB får opplyst fra britisk side at samtalene fortsetter mandag.

Men i Downing Street beskrives situasjonen som «fastlåst».

Storbritannias statsminister Theresa May og EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker snakket sammen på telefon søndag kveld, men har droppet planene om å møtes mandag.

Brexitavtalen skal etter planen opp til ny avstemning i Underhuset tirsdag kveld.

Siste frist i dag

Mandag er derfor siste frist for å få lagt fram en enighet i tide til avstemningen.

EU og Storbritannia har forhandlet om et vedlegg til utmeldingsavtalen for å berolige britiske folkevalgte om avtalens kontroversielle løsninger for irskegrensa. Men så langt er ingenting lagt fram.

Ambassadører fra EUs medlemsland ble innkalt til et uformelt hastemøte klokka 11 mandag formiddag for å bli oppdatert om situasjonen.

EUs forhandlingsleder Michel Barnier var svært ordknapp da han kom ut fra møtet.

- Jeg vil ikke gi noen kommentarer, sa Barnier da han hastet forbi den frammøtte pressen sammen med sin nestkommanderende Sabine Weyand og EU-kommisjonens mektige generalsekretær Martin Selmayr.

Overveier plan B

Uten enighet regnes det som overveiende sannsynlig at utmeldingsavtalen vil bli nedstemt på nytt.

Den britiske avisa The Times skriver at konservative parlamentarikere i helgen har bedt May om å stoppe den planlagte avstemningen og gå inn for en plan B i stedet.

Den alternative planen går ut på å holde en avstemning om hvilke endringer Underhuset krever i avtalen for å kunne godkjenne den.

Tanken er ifølge The Times' kilder at et klart budskap fra Underhuset om hva flertallet er villig til å støtte, vil øke presset på EU i forhandlingene.

STRIDENS GRENSE: En grenseboer på grensa mellom Irland og Nord-Irland. Her er det brua over elva Belcoo som skiller mellom småbyene Blacklion på irsk side og Belcoo på britisk/nordirsk side. Foto: Paul Faith, AFP/NTB Scanpix.
STRIDENS GRENSE: En grenseboer på grensa mellom Irland og Nord-Irland. Her er det brua over elva Belcoo som skiller mellom småbyene Blacklion på irsk side og Belcoo på britisk/nordirsk side. Foto: Paul Faith, AFP/NTB Scanpix. Vis mer

EU krever klarhet

Men heller ikke EU er fremmed for tanken. EUs president Donald Tusk har nemlig gått langt i antyde at nettopp et slikt vedtak, der de folkevalgte i Underhuset gir utmeldingsavtalen støtte "med betingelser", kan være akkurat det som trengs.

Da Tusk holdt et møte med May i forbindelse med det europeisk-arabiske toppmøte i Sharm el-Sheikh i slutten av februar, skal han ha fortalt den britiske statsministeren at det EU nå trenger, er klarhet fra britisk side.

Etter det NTB kjenner til, var EU-presidentens budskap at May må legge fram et forslag som hun kan "bevise" at vil få flertall.

- Vi vil at Storbritannia skal vise kortene først denne gangen, forklarte en EU-kilde etter møtet.

(NTB).