Bom igjen

BERLIN (Dagbladet): Han har overlevd tre mordforsøk i løpet av åtte måneder. Denne gang var den serbiske opposisjonslederen Vuk Draskovic (54) millimeter fra døden. En kule laget et sår i høyre tinning, en annen traff venstre øre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er ikke i tvil. Det serbiske hemmelige politi forsøkte å myrde meg. Like sikker er jeg på at en slik aksjon ikke kan ha blitt satt i verk uten at Serbias herskere kjente til den. Og herskerne er ekteparet Slobodan Milosevic og Mirjana Markovic.

Draskovic er skjelven etter attentatet natt til i går, trass i at han i månedsvis har levd med frykten for at han når som helst kan bli tatt av dage.

Det var denne frykten som hadde fått ham til å tilbringe det meste av tida i Montenegro i stedet for i Beograd.

Utad er det hvitmalte sommerhuset hans i den montenegrinske Adriaterhavsbyen Budvar en idyll. Han var aleine i et rom, slektninger av hans kone befant seg i andre rom. Livvaktene som normalt skulle ha vært på plass, sitter arrestert i Beograd.

Åtte skudd

- Jeg fulgte midnattsnyhetene på fjernsynet. Gjennom det åpne vinduet smalt en serie skudd i tett rekkefølge, avfyrt fra balkongen utenfor, forteller Draskovic via sin rådgiver Predrag Simic til Dagbladet.

Kulehullene på vegger og i møbler fortalte at tre attentatmenn fyrte av minst åtte skudd før de forsvant i mørket. Øyenvitner har iakttatt tre menn.

Hemmelig sted

Blødende greide Draskovic å ta seg ut av huset og løpe over til en nabo, som tilkalte politiet og en ambulanse. Etter en tur på sykehuset har han gått i dekning på hemmelig sted.

Serbiske opposisjonsledere er i sjokktilstand etter det nye drapsforsøket på den karismatiske partilederen i «Bevegelsen for serbisk fornyelse» (SPO). Flere av dem kom sammen i går for å drøfte hva de kan foreta seg for å beskytte seg.

Flere arrestert

- Montenegro var lenge et trygt sted. Med drapet på president Milo Djukanovics sikkerhetsrådgiver Goran Zugic nylig viser at terroren brer seg også her, sier Simic.

Politiet i Montenegro har pågrepet mennene som forsøkte å drepe Draskovic.

- Vi har våpenet, gjerningsmennene og vi vet hvem oppdragsgiverne var, sa den stedfortredende innenriksministeren i Montenegro, Vuk Boskovic, på statlig fjernsyn i går kveld.

Han oppga ikke hvor mange eller hvem som var blitt tatt.

Borgerkrig?

Regimet i Beograd beskylder den serbiske opposisjonen og regimet i Montenegro for å stå bak drapsserien som har tatt livene til titalls politikere, forretningsfolk og kriminelle de siste månedene.

Mange frykter at motivet bak attentatet mot Draskovic var å gi den Milosevic-kontrollerte hæren i Montenegro påskudd til å slå til mot president Djukanovic og hans politistyrker. Da kan borgerkrigen være et faktum i Montenegro.

NÆR DØDEN: Et skudd sneiet tinningen til Vuc Draskovic, et annet traff et øre.