Bom på 13 milliarder

Underskuddet i fastlandsøkonomien blir på 18 milliarder, ikke 5,5 slik regjeringen la opp til i fjor. Dermed tappes oljefondet for nesten 13 milliarder mer enn Stortinget vedtok i 1998.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Budsjettforhandlingene var bare et skuespill. I realiteten har Gudmund Restads pengesekk vært åpen, mener SVs finanspolitiske talsmann Øystein Djupedal.

De røde tallene som finansministeren la fram for Stortinget på fredag er beviset på at innstrammingene som Stortinget vedtok i fjor ikke viste seg å være reelle.

Forklaringen fra Restad på ubalansen er uforutsette utgifter i forbindelse med Norges innsats i Kosovo, i tillegg til den innsatsstyrte finansieringen av sykehusene. Men de to postene utgjør til sammen bare vel én milliard. Resten er kroner som har trillet ut etter hvert som Stortinget har funnet gode formål i løpet av året, og beregninger fra departementene som ikke holdt mål.

Stramt budsjett

Finansminister Gudmund Restad la fram budsjettet i fjor med alvorlige formaninger til Stortinget om å stramme inn. Store kutt måtte til for å få renta ned. Politikerne kranglet gjennom hele høsten om hvem som var flinkest til å balansere inntekter og utgifter, og til slutt endte regjeringen i et forlik med Høyre og Fremskrittspartiet.

Resultat: 5,5 milliarder kroner i planlagt underskudd. Nå viser det seg at underskuddet i fastlandsøkonomien blir på 18 milliarder.

Samtidig har finansministeren gledet seg over en bunnsolid norsk økonomi, og folk med lån har nytt godt av lavere renter.

- Uansvarlig

- Dette er beviset på at sammenhengen mellom et stramt budsjett og lavere renter er mye mer kompleks enn det finansministeren prøvde å innbille oss, sier Djupedal.

- Hvor uansvarlige hadde ikke vi blitt kalt, hvis vi hadde lagt fram et budsjett med 18 milliarder i minus? spør SVs nestleder, som mener ubalansen bidrar til å svekke Stortingets troverdighet.

- En ansvarlig bedrift ville aldri presentert et slikt regnskap. Det er en svært uryddig måte å gjøre det på. Meningen var at endringene i fjor skulle gjøre arbeidet med budsjettet mer disiplinert. Dette er beviset på det motsatte, sier Djupedal.