Bom på grensa kan spolere kommunesammenslåing på Hadeland

Blir plassert midt mellom Lunner og Gran.

BOM BOM BOM: En dyr bomstasjon på grensa mellom Lunner og Gran kommune kan ødelegge for den gode sammenslåingstemninga mellom de to kommunene. Foto: Statens vegvesen / NTB scanpix
BOM BOM BOM: En dyr bomstasjon på grensa mellom Lunner og Gran kommune kan ødelegge for den gode sammenslåingstemninga mellom de to kommunene. Foto: Statens vegvesen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Samtidig med kommune- og fylkesvalget 14. september skal innbyggerne i Gran og Lunner på Hadeland også gi sitt ja eller nei til en sammenslåing mellom kommunene.

Ifølge avtroppende Gran-ordfører Knut Lehre (Ap) er stemningen moden for en sammenslåing.

- Det er en rådgivende folkeavstemning, men spørreundersøkelser fra tidligere viser at innbyggerne ser ut til å være positive til en sammenslåing, sier han.

Dyr bom Men det er én ting som kan sette kjepper i hjulene for en sammenslåing. Nye riksvei 4 Hadeland bygges og skal bygges ut gjennom kommunene. Midt på grensa mellom kommunene er det planlagt å sette bomstasjoner begge veier.

Prisen for en passering for personbil: 75 kroner, ifølge avisa Hadeland.

- En så dyr bomstasjon kan defintivt vippe et flertall for sammenslåing til et mindretall, sier ordfører Lehre, som personlig anbefaler sammenslåing.

Dyre kommunetjenester Frp's ordførerkandidat Einar Ellefsrud i Gran tror sammenslåingen ikke blir noe av dersom prisen blir 75 kroner.

Det som nemlig vil skje dersom de to kommunene slår seg sammen er at tjenester og arbeidsplasser vil kunne endre adresse i nykommunen. Folk bosatt i gamle Gran og Lunner vil kanskje måtte passere den gamle kommunegrensa som blir merket med bommer. Kommunesenteret i den nye kommunen vil bli lagt til Gran-sida, noe som kan bety at Lunner-beboerne må betale 75 kroner for å dra til ulike tjenester innad i kommunen.

- Dessuten er det mange pendlere som kjører fra Gran til Oslo hver dag, påpeker ordfører Lehre.

I Gran kommune er det i overkant av 13500 innbyggere. 28,3 prosent av disse er pendlere, viser pendlerdatabasen i Forskjellsnorge.no.

Sandberg til unnsetning Politikerne i Lunner og Gran jobber nå på spreng på tampen av valgkampen for å kunne gi innbyggerne mest og best mulige svar på hva som blir bomframtida på kommunegrensa.

Fredag var Frp-nestleder Per Sandberg på plass i Gran rådhus og møtte lokalpolitikerene.

- Vi kan ikke komme i en situasjon der kostnaden av bommen vil være avgjørende for om folk sier ja eller nei til kommunesammenslutning, sier Sandberg til avisa Hadeland.

Da lokalpolitikerne klagde på at de har slitt med å komme i kontakt med Samferdselsdepartementet for å diskutere bomproblemet, tok Sandberg fram mobilen og fyrte av en sms til samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

- Det er greit med en direkte linje inn. Og i posisjon kan man få gjort ting raskt, sa Sandberg, ifølge Hadeland.

Han fikk senere svar fra ministeren om at de skulle ta tak i saken.

Ønsker ministersvar Dagbladet har vært i kontakt med departementets presseavdeling, men har foreløpig ikke fått svar på om saken er tatt tak i.

- Det er bare et par uker igjen til valget, så det det haster med svar fra ministeren. Jeg håper at Solvik-Olsen vil kunne si at de jobber med å fortelle oss at prisen kan komme på under 30 kroner, sier ordfører Lehre til Dagbladet.

For bomstasjoner på grensa blir det uansett. I første omgang på den nye veien fra Lunner-Gran-grensa som går nordover mot Jaren som skal stå ferdig ved årsskiftet 2016/2017. Og senere sør fra Roa til Lunner/Gran-grensa. Byggestart der er neste år.

- Parallelt med at vi ønsker svar fra derpartementet jobber vi med hva andre løsninger. Vi håper at nedbetlingstiden kan forlenges over en lengre periode. Og vi tror renta som er satt i utgangspunktet på 6,5 prosent i alle fall vil halveres. Det vil få bompasseringprisen ned, forklarer Lehre.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram