GUTTEROMMET: Her satt Breivik og skrev manifestet sitt, mens han delte leilighet med sin mor. Han trodde ikke moren ville avsløre ham - noe annet var det da han lagret bombestoff i kjelleren hennes.
GUTTEROMMET: Her satt Breivik og skrev manifestet sitt, mens han delte leilighet med sin mor. Han trodde ikke moren ville avsløre ham - noe annet var det da han lagret bombestoff i kjelleren hennes.Vis mer

Bomba ble nesten avslørt av Breiviks mor

Moren til Breivik fant bombestoff i kjelleren der hun bodde, men sønnen klarte å lure henne med en løgn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den mest tidkrevende enkeltoppgaven i Breiviks groteske terrorforberedelser var å lage bomba som drepte åtte i Regjeringskvartalet. Han jobbet med denne både fra morens leilighet på Skøyen, og fra gården han leide utenfor Rena sentrum.

Det er kjent at Breivik trodde han skulle bli avslørt da han fikk besøk på gården på Åsta. Men han var aldri så nær å bli avslørt som mens han bodde hos sin mor på Oslo Vest - og moren fant bombestoff i kjelleren.

Serverte løgn Breivik lagret flere typer bombestoff hos moren, deriblant svovelsyre og aluminiumspulver. I avhør har Breivik forklart at han lagret syren i kjelleren, gjemt under mange kasser. En 25 liters dunk sto på loftet. Han fjernet svovelsyremerket fra den, og dunken sto sammen med en merket vanndunk, har Breivik forklart. Om moren spurte om denne skulle Breivik si det var et vannlager, ifølge Dagbladets opplysninger.

Men moren fant dunker med aluminiumspulver som Breivik hadde lagret i kjelleren. Breivik måtte finne på en spontan løgn, og sa dunkene inneholdt proteinpulver som han hadde kjøpt billig fra Polen.

- Jeg skal ha det der noen uker til jeg får solgt det, sa Breivik til sin mor, ifølge Dagbladets opplysninger.

Hans forsvarer Vibeke Hein Bæra sier til Dagbladet at hun ikke kjenner til hendelsen. Morens advokat Ragnhild Torgersen vil ikke kommentere denne saken.

- Spillavhengig Breivik prøvde bevisst å lure moren, og han har i avhør sagt at han ikke var redd for at hun skulle avsløre jobbinga med det såkalte manifestet hans, som han skrev i Hoffsveien.

Breivik har sagt i avhør at han sa til moren at han var avhengig av dataspill, slik at hun ikke skulle spørre hvorfor han tilbragte all sin tid aleine foran dataskjermen. Så lenge han var oppslukt av dokumentene var han trygg på at moren ikke skulle få vite noe, har Breivik sagt i avhør.

I avhør trekker Breivik selv fram prosessen med å kjøpe ASS - acetylsalisylsyre - som et eksempel på hvordan han prøvde å skjule sin virksomhet. I løpet av en fire timers gåtur kjøpte Breivik stoffet på 18 forskjellige apotek.

Lang runde - En må vente i optimalt en eller kanskje to uker mellom hver gang, for ikke å bli en kjenning av apotekerne. En må dele opp anskaffelsesprosessene over en periode på to-tre måneder, slik at folk ikke blir veldig suspekte, har Breivik sagt i avhør.

Breivik utelot apotekene på Skøyen, fordi han fryktet å bli avslørt. Heller tok han toget til Oslo S, og startet i hovedhallen.

• Derfra gikk han til Østbanehallen, så til apotekene på Jernbanetorget og Oslo City.
• Gunerius-senteret og til Smalgangen på Grønland.
• Tilbake og til Youngstorget, og ned til Storgata ved XXL.
• Så opp til apoteket i Grensen ved Akersgata, og videre til apoteket i Stortingsgata.
• Forbi Rådhuset til Vika-passasjen og Solli plass.
• Så til Hegdehaugsveien, Bogstadveien, Majorstukrysset og Majorstuhuset, Colosseum senter og Ring-senteret ved Vestra Gravlund.

Breivik gikk ruta seks eller sju ganger, han var pent kledd, og sa han ledet et selskap som trengte stoffet.

Han handlet stoffet i julebordsperioden, betalte kontant og sa det hadde vært mye festing, ifølge Dagbladets opplysninger. Stoffet bare han i svart bag, og Breivik har forklart at han var bevisst på å unngå klirrelyder.

PS! Klokka 12.30 i dag fremstilles terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) for fengsling i Oslo Tingrett. Fengslinsmøte er det siste før rettssaken, som starter 16. april, og politiet har bedt om at Breivik varetektsfengsles i 12 nye uker.

HAMSTRET: Denne lista har Breivik skrevet i avhør for å vise hvilke apotek han kjøpte bombestoff på.
HAMSTRET: Denne lista har Breivik skrevet i avhør for å vise hvilke apotek han kjøpte bombestoff på. Vis mer