Bomba går av bare meter fra statsministeren

Seks personer ble drept i selvmordsangrep i Somalias hovedstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Somalias statsminister Abdiweli Mohamed Ali var målet for et bombeangrep i Mogadishu, en av verdens minst trygge hovedstader, i går.

Statsministeren leverte en tale for å markere at det har gått ett år siden Somalia fikk satelitt-TV for første gang. Talen holdt han på Nasjonalteateret i hovedstaden, og til stede var også en rekke tjenestemenn fra den vestlig-støttede overgangsregjeringen.

I videoen over kan du selv se øyeblikket der statsministerens tale avbrytes av selvmordsangrepet. Mohamed Ali kom seg unna uten skader, men seks personer mistet livet i angrepet.

Blant ofrene var to av Somalias øverste sportsledere. Presidenten i fotballforbundet og landets olympiske komité mistet livet.

Islamistgruppa al-Shabaab har tatt på seg ansvaret for angrepet. Gruppa er koblet til al-Qaida og har angrepet Mogadishu flere ganger den siste tida. Gruppa trakk sine soldater ut av hovedstaden i fjor sommer, men har gått over til å bruke veibomber og selvmordsbombere.

Onsdagens angrep ble ifølge somaliske myndigheter utført av en kvinnelig selvmordsbomber, melder Reuters.

Viste politi-ID En soldat som sto vakt ved teateret sier at kvinnen ble stoppet av statsministerens sikkerhetsteam, men at hun insisterte på å bli sluppet inn. Hun viste også fram ID-kort fra politiet før hun slapp inn.

Den afrikanske unionen bekrefter at det var en kvinnelig selvmordsbomber som sto bak angrepet, og at seks personer ble drept og tolv skadd.

 SÅRET:  Redningsarbeidere hjelper en mann som ble såret i angrepet i Mogadishu. Foto:    REUTERS/Feisal Omar
SÅRET: Redningsarbeidere hjelper en mann som ble såret i angrepet i Mogadishu. Foto: REUTERS/Feisal Omar Vis mer

- Statsministeren talte inne i teateret da bomben gikk av, men han er uskadd, sier Gilbert Nitunga, talsmann for AU i Somalia.

En Reuters-reporter på stedet rapporterte hjem om store ødeleggelser. Flere av ofrene satt fortsatt i setene sine etter eksplosjonen, melder han.

- Ikke selvmordsbomber Al-Shabaab hevder de ikke brukte en selvmordsbomber, men at de hadde plantet eksplosiver i teateret på forhånd.

Somalia har vært preget av vold og uro i lang tid. Landet er blant de minst stabile i Afrika, og regjeringen har lite makt utenfor Mogadishu.

Onsdagens angrep kommer i en politisk overgangsperiode i landet. I august skal overgangsregjeringen gi fra seg makta når det holdes valg i det som av vestlige eksperter er blitt kalt verdens mest mislykkede stat, skriver Reuters.

Nasjonalteateret som ble åstedet for angrepet, ble åpnet igjen for en måneds tid siden. Da hadde det vært stengt i to tiår, og åpningen skapte håp om at landet var på vei inn i en ny tyd. Onsdagens angrep tyder på at Somalia fortsatt har en lang vei igjen å gå.

 STÅR VAKT:  Soldater står vakt utenfor Nasjonalteateret i Mogadishu etter et selvmordsangrep som drepte seks personer i den somaliske hovedstaden onsdag. Foto: REUTERS/Feisal Omar
STÅR VAKT: Soldater står vakt utenfor Nasjonalteateret i Mogadishu etter et selvmordsangrep som drepte seks personer i den somaliske hovedstaden onsdag. Foto: REUTERS/Feisal Omar Vis mer