SJEKK UKJENTE NUMRE: Telia og Telenor advarer mot å ringe opp numre med ukjente landskoder. Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud, NTB Scanpix.
SJEKK UKJENTE NUMRE: Telia og Telenor advarer mot å ringe opp numre med ukjente landskoder. Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud, NTB Scanpix.Vis mer

Bombardert av svindeltelefoner - slik kan du sjekke hvem som ringer

Svensk politi går ut med riksalarm - kan slå til når som helst mot norske abonnenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Svenske telefonabonnenter er bombardert med såkalte bløfftelefoner i helgen med landskodenumre ukjent for de fleste.

Lørdag gikk svensk politi ut med nasjonal advarsel mot telefoninnringninger fra landskode 252 - Somalia, og oppfordret publikum til å melde fra.

Responsen har vært massiv. Utover søndagen og natt til mandag har politiet i vårt naboland blitt nedringt fra publikum som har ubesvarte anrop, ofte om natta, fra 252- og 248-land, melder Expressen og flere svenske medier.

248 er landskoden til Seychellene.

På det brukerstyrte nettstedet telefonterror.co.no kan du selv sjekke spesielt plagsomme numre du bør holde deg unna.

- Umulig å forutsi

De to dominerende teleselskapene i Norge, Telenor og Telia, har ikke registert noen slike «angrep» mot norske abonnenter i helgen.

- Det er umulig å forutsi når slikt inntreffer mot norske abonnenter. Det kan skje når som helst uavhengig av Sverige. Rådet er uansett å la være å ringe tilbake hvis du ikke er sikker på at du har noen forretningsforbindelser eller kjente i disse landene som vil ha kontakt med deg, opplyser begge selskapene.

Her kan du raskt sjekke landskodene for telefoner verden over.

Det svenske kaller «bløfftelefoner», heter «one ring» på telefagspråket.

TATT PÅ FERSKEN: Hackeren sier hun er fra Microsoft Support, og forklarer detaljert hvordan radioverten på Radio Prime Halden skal gå fram for å gi henne tilgang til datamaskina hans.Denne metoden kalles "snoofing" på telefagspråket. I Sverige de siste dagene dreier det seg om forsøk på såkalt "one ring"-svindel". Klipp: Radio Prim... Vis mer

Koster ikke å ta telefonen

- Vi prøver stadig å avlive én myte om slik oppringninger. Det koster ikke noe å svare på slike innkommende samtaler. Det er først når du ringer tilbake at taksameteret går, sier informasjonssjef Caroline Lunde i Telenor til Dagbladet.

Hun jobber med tema samfunn og sikkerhet.

Telenor-abonnenter betaler uansett en maksimumspris på 16,99 kroner pr. minutt for å ringe numre med landskode Somalia og Seychellene.

Her er alle Telenors priser for utenlandstelefoner.

30 numre forrige uke

Seinest i forrige uke sperret Telenor om lag 30 britiske telefonnumre fra å nå fram til sine abonnenter. Det var åpenbare svindelnumre.

I hele fjor sperret Telenor sine abonnenter fra 2,5 millioner samtaler fra svartelistede oppringere.

Også Telia sperrer åpenbare svindeloppringere fra sine kunder, opplyser kommunikasjonsrådgiver Kristian K. Fredheim.