Bombe eksploderte - minst 11 drept og 36 skadd ved turiststed i Istanbul

Erdogan beskylder PKK for å stå bak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst 11 mennesker er drept og 36 skadd etter at nok et bombeangrep rystet den tyrkiske storbyen Istanbul. Minst sju av de drepte er politifolk, opplyser byens Guvernør Vasip Sahin, ifølge nyhetsbyrået AFP.  

Lokale medier melder at en fjernstyrt bombe eksploderte idet en buss med opprørspoliti passerte et travelt veikryss nær Istanbul-universitetet i Beyazit-distriktet, som ligger på den europeiske siden av Bosporos-stredet, rundt klokka 8.40 lokal tid. Eksplosivene skal ha vært plassert i en bil som sto parkert i veikanten.

- Det var et høyt smell. Vi trodde det var et lynnedslag, men akkurat da knuste alle vinduene i butikken. Det var ekstremt skremmende, sier Cevher, en butikkeier som ikke ønsket å oppgi etternavnet sitt, til nyhetsbyrået Reuters.

Det skal også ha blitt hørt skudd i etterkant av eksplosjonen, melder det tyrkiske nyhetsbyrået Andalou.

Politibussen skal ha vært på vei til universitetet i Istanbul, ifølge Hurriet Daily News.

Populært turistområde Den antatte fjernstyrte bomben skal ha eksploderte nær metrostasjonen Vezeciler, som ligger i et av byens mest populære turistområder, i gåavstand fra Istanbuls historiske senter der også Suleyman-moskeen ligger.

 VRAK:  Restene av en varebil etter eksplosjonen nær Suleyman-moskeen i den europeiske delen av Istanbul tirsdag. Foto: SEDAT SUNA, EPA/NTB Scanpix.
VRAK: Restene av en varebil etter eksplosjonen nær Suleyman-moskeen i den europeiske delen av Istanbul tirsdag. Foto: SEDAT SUNA, EPA/NTB Scanpix. Vis mer

Det er ingenting som tyder på at nordmenn ble rammet av angrepet.

- Vi har ikke mottatt informasjon som tilsier at norske borgere skal være blant de rammede, sier pressekontakt Kristin Enstad i Utenriksdepartementet til Dagbladet.

- Kan ikke tilgis Bilder fra stedet viser knuste butikkvinduer og maltrakterte bilder. Politiet har sperret av et stort område rundt det travle veikrysset. Ifølge Hurriet Daily News skal politiet også gjennomføre en kontrollert spregning av en mistenkelig bil i det samme området.

- En etterforskning er igangsatt, sier Sahin, ifølge CNN.

Ingen har så langt tatt på seg ansvaret for tirsdagens bombe, men Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan legger ikke skjul på at han mistenker den kurdiske PKK-geriljaen for å stå bak angrepet.

- Disse angrepene rettes mot de som skal sørge for sikkerheten til vårt folk. De kan ikke tilgis. Vi skal fortsette vår kamp mot terroristene til siste slutt, sa Erdogan da han besøkte noen av de skadde etter angrepet på sykehus.

 AVSPERRET:  Et stort område i det sentrale Vezneciler-området i Istanbul er avsperret etter bomben, som var rettet mot en politibuss.Foto: Osman Orsal, Reuters/NTB Scanpix.
AVSPERRET: Et stort område i det sentrale Vezneciler-området i Istanbul er avsperret etter bomben, som var rettet mot en politibuss.Foto: Osman Orsal, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

Den kurdiske PKK-geriljaen har gjennomført en rekke angrep mot politiet og sikkerhetsstyrkene siden fredsprosessen brøt sammen for snart ett år siden. Rundt 500 tyrkiske politifolk og soldater er drept i angrep eller sammenstøt med kurdiske separatister det siste året, opplyser tyrkiske myndigheter, som på sin side hevder å ha drept 4 900 opprørere i Tyrkia og Nord-Irak, ifølge NTB.

Den ytterliggående islamistgruppa IS anklages også for å ha stått bak flere dødelige bombeangrep i Tyrkia det siste året.

Rammer turismen Terrorangrepene har kommet på rekke og rad for Tyrkia det siste året. Tirsdagens terrorangrep i Istanbul er det femte store angrepet i landet i år.

Det har også påvirket landets turistnæring i negativ grad. 1,75 millioner utlendinger reiste til Tyrkia i april, noe som er en nedgang på over 28 prosent fra samme måned i fjor, melder Al Jazeera.

Tirsdagens dødelige angrep føyer seg inn i en rekke dødelige angrep mot tyrkiske byer det siste året:

• 19. mars: Fire mennesker ble drept og 36 såret i et selvmordsangrep i en populær handlegate i Istanbul. Tyrkiske myndigheter anklager IS for å stå bak.

13. mars: 37 mennesker ble drept og over 70 såret i et selvmordsangrep ved en busshodeplass i Ankara. Kurdistans frihetsfalker (TAK), en utbrytergruppe av PKK, har tatt på seg ansvaret.

 RAMMER DAGLIGLIV:  Folk utenfor et konditori med knuste vinduer etter eksplosjonen i Vezneciler-området i Istanbul tirsdag. Foto: Osman Orsal, Reuters/NTB Scanpix.
RAMMER DAGLIGLIV: Folk utenfor et konditori med knuste vinduer etter eksplosjonen i Vezneciler-området i Istanbul tirsdag. Foto: Osman Orsal, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

17. februar: 28 mennesker ble drept da en bilbombe eksploderte ved siden av en buss med militært personell i Ankara. Også her har TAK påtatt seg ansvaret.

12. januar: 13 utenlandske turister, tolv av dem tyske, ble drept og 14 såret, da en syrisk mann sprengte seg i luften i et travelt turiststrøk i Istanbul. Ifølge tyrkiske myndigheter var gjerningsmannen medlem av IS.

10. oktober 2015: 102 mennesker ble drept og over 500 såret da to selvmordsbombere slo til mot en fredsmarkering utenfor togstasjonen i Ankara. Tyrkisk påtalemyndighet sier IS i Syria sto bak.

•  20. juli 2015: 33 mennesker ble drept og 104 såret da en selvmordsbomber, trolig fra IS, utløste en bombe under en fredsmarsj i Suruc, like ved grensa til Syria.

6. januar 2015: En politimann ble drept da en kvinnelig selvmordsbomber slo til mot en av turistpolitiets bygninger i bydelen Sultanahmet i Istanbul. Kvinnen var enke etter en norsk statsborger av tsjetsjensk opprinnelse som var med i IS. (Kilde: Wikipedia, NTB)

STORE ØDELEGGELSER: To politibusser, en rekke biler, og flere butikker har synlige skader etter bombeangrepet som rammet Istanbul tirsdag. Foto: DHA / AP / NTB Scanpix
STORE ØDELEGGELSER: To politibusser, en rekke biler, og flere butikker har synlige skader etter bombeangrepet som rammet Istanbul tirsdag. Foto: DHA / AP / NTB Scanpix Vis mer
 VENTET PÅ POLITIBUSS:  Bomben i Istanbul ble utløst tirsdag morgen da politibussen i midten passerte.Foto: Osman Orsal, Reuters/NTB Scanpix.
VENTET PÅ POLITIBUSS: Bomben i Istanbul ble utløst tirsdag morgen da politibussen i midten passerte.Foto: Osman Orsal, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer