Bombe eksploderte utenfor norsk ambassade

Uklart hvem som står bak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): En bombe gikk av utenfor porten til den norske ambassaden i Katmandu i Nepal i dag.

Nepal

Nepal har 28 millioner innbyggere, og ligger i Himalaya, mellom Kina og India.

Landet har i mer enn ti år vært rystet av en blodig borgerkrig. Det er de maoistiske geriljasoldatene som nå har vunnet valget.

Kina står bak store investeringer i Nepal, og ventes å få enda større innflytelse med en maoistisk dominert regjering Verdens høyeste fjell Mount Everest ligger i Nepal.

Kilde: Dagbladets tekstarkiv

- Det gikk av en liten bombe klokka 20.08 lokal tid. Ingen ble skadet, og det var flere timer etter at ambassaden hadde stengt, sier Anders Rikter, pressevakt i Utenriksdepartementet, til Dagbladet.no.

UD ser alvorlig på episoden.

- Det er blitt funnet et brev som kan antydet at det har sammenheng med den aktive norske støtten til fredsforhandlingene i Nepal, sier Rikter.

- Lokalt politi etterforsker nå både hendelsen og brevet. Vi følger også opp det, og har verksatt noen sikkerhetstiltak, sier Rikter.

Det er uklart hvem som står bak attentatet.

Statssekretær Håkon A. Gulbrandsen (SV) møtte i mai maoistlederen Prachanda, som egentlig heter Pushpa Kamal Dahal, da Norge i starten av mai i år var det første landet i verden på politisk besøk i Nepal etter valget i april.

- Norges engasjement i Nepal har vært langvarig og vil fortsette. Vi var de første som tok kontakt kontakt med maoistene i 2006, og har vært sentral støttespiller for fredsprosessen. Jeg håper ikke bomben er knyttet til vært engasjement, men det kan ikke utelukkes, skriver Gulbrandsen i en tekstmelding til Dagbladet.no.

Han understreket at han er glad for at ingen kom til skade i attentatet.

I mars i år tok 25 væpnede menn seg inn i boligen til Norges Nepal-ambassadør Tore Toreng.

Inntrengerne tok seg deg gang forbi sikkerhetsfolkene i ambassadørboligen, og fikk med seg en pc og lokal valuta som tilsvarer 3000 kroner og klær.  

Norge lovet da både penger og annen støtte for å sikre demokratiet.

Nepal har fra 1996 vært herjet av borgerkrig mellom regjeringen og maoistene i Nepals Kommunistiske Parti. Fra slutten av april 2006 var det våpenhvile, og en fredsavtale ble undertegnet i november.

Prachanda vil mest sannsynlig bli landets leder etter at Nepals maoister ble største parti i valget 10. april.

I februar i år var Jens Stolenberg på statsbesøk i Nepal.

Den norske delegasjonen fløy da inn i en sandstorm og måtte lande, da de besøkte de store isbreene i Himalaya, for å se på effektene av klimaendringene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer