Bombe eksploderte ved busstasjon i Jerusalem

Var bundet til telefonstolpe og rammet to passasjerbusser.

BLODIG: Forbipasserende og ambulansepersonell jobbet med å redde livet til flere av de mange skadde etter eksplosjonen i Jerusalem. Foto: MARINA PASSOS / AFP / SCANPIX
BLODIG: Forbipasserende og ambulansepersonell jobbet med å redde livet til flere av de mange skadde etter eksplosjonen i Jerusalem. Foto: MARINA PASSOS / AFP / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst én person er drept og over 30 skadd, etter en kraftig eksplosjon ved hovedbusstasjonen i den jødiske delen av Jerusalem. Dette er det første angrepet av sitt slag i byen på sju år. 

Tilstanden til minst tre av de skadde beskrives som kritisk.

- Vi tror bomben veide mellom 1-2 kilo. Den eksploderte i en liten koffert som var plassert på fortauet ved siden av bussholdeplassen, sier sikkerhetsminister Yitzhak Aharonovitch ifølge NTB.
 
Ifølge avisa Haaretz ble eksplosjonen imidlertid forårsaket av ei bombe som var bundet fast til en telefonstolpe.

Ikke selvmordsaksjon To busser, linje 14 og 74, ble rammet av eksplosjonen. Palestinske Røde Halvmåne har tilbudt sin assistanse, ifølge israelsk TV.

Det skal ikke dreie seg om en selvmordsaksjon, og ingen har så langt tatt på seg skylda for angrepet.

Ifølge Jerusalem Post har statsminister Benjamin Netanyahu utsatt sin planlagte avreise til Moskva i dag som følge av bombeangrepet. Samtidig har myndighetene lagt ned forbud mot innreise til Jerusalem.

Spent situasjon Det antatte terrorangrepet kommer i en periode der forholdet mellom Israel og palestinske myndigheter er svært spent. På lørdag brøt Hamas våpenhvilen som har vart siden januar 2009, da de begynte å skyte raketter inn på israelsk territorium utenfor Gazastripa.

Israel svarte med en rekke angrep. Tirsdag landet en israelsk rakett på en fotballbane og drepte tre sivile ungdommer og en 60 år gammel bestefar.

RAMMET BUSSER: Linje 14 og 74 ble rammet i den kraftige eksplosjonen. Foto: MARINA PASSOS / AFP / SCANPIX
RAMMET BUSSER: Linje 14 og 74 ble rammet i den kraftige eksplosjonen. Foto: MARINA PASSOS / AFP / SCANPIX Vis mer

Bombeangrepet mot israelske busser var særlig utbredt i den andre palestinske intifadaen fra 2000 til 2005. Dagens eksplosjon er det første bombeangrepet av denne typen i Israel siden 2004, da en kvinnelig selvmordsbomber sprengte seg i lufta på en bussholdeplass i Jerusalem. Den gang ble to politimenn drept og rundt 15 skadd.

Dagbladet følger saken.

SAMLER LEGEMSDELER OG BLOD: Ortodokse jøder samler legemsdeler og spilt blod etter eksplosjonen, som vanlig ved ulykker eller terrorangrep i Israel. Foto: MARINA PASSOS / AFP / SCANPIX
SAMLER LEGEMSDELER OG BLOD: Ortodokse jøder samler legemsdeler og spilt blod etter eksplosjonen, som vanlig ved ulykker eller terrorangrep i Israel. Foto: MARINA PASSOS / AFP / SCANPIX Vis mer