Bombe i Madrid

Den baskiske separatistbevegelsen ETA får skylden for bomben som eksploderte i sentrum av Madrid lørdag. 14 mennesker ble skadd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eksplosjonen skjedde natt til lørdag, dagen før lokalvalget i det spanske Baskerland går av stabelen. En person som utga seg for å snakke på vegne av ETA varslet brannvesenet i byen ti minutter før eksplosjonen av.

Sentrum

Bomben eksploderte i Goya-gaten, en av Madrids mest trafikkerte gater, utenfor en filial av Banco Bilbao Vizcaya Argentina, som er en av Spanias største banker.

Eksplosjonen var så kraftig at deler av fasaden på banken raste ned, og en av bankens sikkerhetsvakter ble begravd og fikk livstruende skader. Ti andre tilfeldig forbipasserende ble kjørt til sykehus og behandlet for skader, mens tre fikk behandling for mindre kuttskader på stedet.

- Det kunne ha blitt en massakre, sa innenriksminister Mariano Rajoy som selv oppsøkte åstedet.

Lokalvalg

Politiet anslår at bilbomben besto av mellom 20 og 30 kilo sprengstoff, og tidspunktet for eksplosjonen var neppe tilfeldig. Ved midnatt ble valgkampen foran søndagens lokalvalg i den baskiske delen av Nord-Spania avsluttet.

Offisielle talspersoner antar at bombeeksplosjonen var ment å skulle spre frykt foran valget.

- Vær rolige og utfør deres demokratiske plikt, oppfordret Madrids borgermester Jose Maria Alvarez del Manzano lørdag.

ETA har foreløpig ikke tatt på seg skylden for den siste bomben. Vanligvis går det flere uker før de gjør det.

- Vil fortsette å drepe

- Terroristene ville uten tvil demonstrere sin forakt for de demokratiske spillereglene og sin vilje til å fortsette å drepe uansett hva søndagens resultater blir, skrev El Mundo på lederplass i dag.

ETAs vold overskygger valget søndag. Gruppen har tatt på seg skylden for 29 drap siden de opphevet sin våpenhvile i desember 1999. De fikk også skylden for drapet på en senator fra Spanias regjeringsparti Partido Popular forrige søndag.

Flertallet av nasjonalistene i Spania er imot ETAs vold, men foreslår likevel at det opprettes en dialog med dem, og støtter delvis deres uavhengighetskrav.

Det ledende baskiske nasjonalistpartiet ser ut til å få flertall under søndagens lokalvalg, men kan også miste kontrollen i den delvis autonome Baskerregionen, for første gang på mange år.

ETA har drept om lag 800 mennesker de siste 30 årene i sin væpnede kamp for baskisk selvstyre. Et av gruppens varemerker har vært terrorbomber mot sivile mål, samt attentater mot spanske politikere og militære.

(NTB-AFP-Reuters)