Bombe på flyplassen på Ibiza

Ble detonert av politiet. Flyplassen evakuert tidligere i dag etter bombetrussel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): En mindre bombe skal ha detonert på flyplassen i Ibiza. Nyhetsbyrået Reuters melder at det dreier seg om en kontrollert detonering etter at politiet fant en «mistenkelig gjenstand».

Hva er ETA?

• ETA står for «Euskadi Ta Askatasuna», baskisk for «Baskerland og Frihet».

• Målet til ETA er å frigjøre Baskerland fra Spania. De krever fire fylker i Spania og tre i Frankrike. ETA har ikke ført væpnet kamp i Frankrike, og kunne i mange år bruke fransk jord som et fristed.

• ETA oppsto i 1959 under general Francisco Francos diktatur. Etter hvert ble ETA radikalisert og tok opp væpnet kamp mot Franco-diktaturet. I 1970 ble 16 ETA-medlemmer dømt til døden i «Burgos-prosessen» som vakte ramaskrik. De ble

benådet.

• ETA spilte en avgjørende rolle i overgangen til demokrati i Spania. I 1973 gjennomførte en kommando på to personer et terroristangrep som tok livet av daværende statsminister admiral Luís Carrero Blanco. ETA uttalte den gang at dette ville øke spenningene innad i regimet, og fikk rett. Drapet var medvirkende til å ødelegge mulighetene til å fortsette diktaturet etter Francos død i 1975.

• Etter Francos død 1975 fikk fengslede ETA-medlemmer amnesti. Men spørsmålet om baskisk sjølstyre og rett til uavhengighet tok tid å løse. Uro og sammenstøt herjet Baskerland, og de som slapp ut av fengsel ble arrestert igjen. Splid delte ETA i en

politisk-militær fløy, ETA (p-m), og en militær fløy, ETA (m), som var uenige om taktikken.

• I 1982 la ETA (p-m) ned våpnene og gikk inn i sivil politikk, mens ETA (m) fortsatte

med væpnede aksjoner.

Politiet bekreftet tidligere i dag at flyplassen hadde blitt evakuert, men kom ikke med flere detaljer. Øyenvitner forteller om en eksplosjon av «middels styrke», ifølge nyhetsbyrået Europa Press.

ER DU PÅ STEDET? Tips oss, MMS/SMS til 2400

Ingen Norwegian-fly i dag

En talskvinne skal ifølge Sky News ha fortalt at flyplassen er stengt for både avgang og landing.

Flyselskapet Norwegian er et flyselskapene som har direkteflvyninger til Ibiza.

- Men vi har ingen flyvninger i dag, sier informasjonsdirektør Anne Grete Ellingsen til Dagbladet.no.

Vil dere nå revurdere flyvninger?

EVAKUERT:Flere tusen passasjerer ble evakuert etter en bombetrussel mot flyplassen på Ibiza i dag. Bildet er tatt 29. mai i år. Foto: Jaime Reina/AFP/Scanpix
EVAKUERT:Flere tusen passasjerer ble evakuert etter en bombetrussel mot flyplassen på Ibiza i dag. Bildet er tatt 29. mai i år. Foto: Jaime Reina/AFP/Scanpix Vis mer

- Vi fikk vite om dette for kort tid siden. Vi retter oss alltid etter myndighetenes restriskjoner og regler i slike spørsmål, sier Ellingsen.

ETA skal stå bak

Bombetrusselen skal være fra den baskiske separatistgruppen ETA, skriver nettutgaven av avisa El Mundo. Situasjonen i Spania har vært spent siden ETA gjorde slutt på den gjensidige våpenhvilen fra 5. juni.

Ifølge nyhetsbyrået AP var tre bombetrusler ringt inn til den baskiske avisen Gara, som ETA ofte bruker til å varsle om bomber.

ETA har angrepet flyplasser før. I desember 2006 drepte en bilbombe utenfor Barajas-flyplassen i Madrid to personer. ETA sa etterpå at de ikke mente å drepe noen. Separatistgruppen har drept over 800 personer siden 1968.

Forrige uke fant spansk politi en bil fylt med 130 kg eksplosiver nær den portugisiske grensen. Politiet mener ETA ville bruke eksplosivene til å starte en bombekampanje i Andalusia-regionen.

Berører 40 000 passasjerer

Ferieøya Ibiza besøkes av flere tusen turister årlig, i hovedsak europeere. Hovedsesongen for turister er nettopp i gang.

Bombe på flyplassen på Ibiza

I følge Sky News var det satt opp over 300 flyvninger med tilsammen over 40 000 passasjerer på flyplassen i dag.

Over 4 millioner passasjerer var gjennom flyplassen, og 54 000 flyavganger fant sted ved flyplassen i 2006.

Dagbladet.no kommer med mer.  

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer