Bombe skremmer Roma

En bombe eksploderte i sentrum av Roma tirsdag, der politiet hevder å ha avverget et terrorangrep i forrige uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bomben eksploderte ved firetiden tirsdag morgen i en sidegate ved bygningen som huser innenriksdepartementet og byens politihovedkvarter. Kjøretøyer ble ramponert og vinduer blåst ut, men ingen personer kom til skade.

Innenriksminister Claudio Scajola kalte bomben et angrep på «et symbol for statens og borgernes sikkerhet». Det var tirsdag ettermiddag foreløpig ingen konkrete holdepunkter for at terrorister sto bak bomben.

En av politiets bombeeksperter sa at bomben hadde «stor ødeleggende kapasitet». Eksplosjonen kunne høres i sentrale deler av byen, og mange mennesker løp ut på gaten for å se hva det var.

Cyanid

Roma har vært preget av nervøsitet i flere måneder, etter flere trusler mot den amerikanske ambassaden. Den siste uken har frykten festet grepet, etter at fire marokkanere ble arrestert i besittelse av det svært giftige stoffet cyanid og kart over den amerikanske ambassaden. Politiet sa de hadde avverget et mulig terrorangrep.

De fire marokkanerne mistenkes for å tilhøre en terroristgruppe, som muligens står i forbindelse med Osama bin Ladens al-Qaida-nettverk. De har selv benektet dette.

I tillegg til kart over ambassaden, hadde de arresterte kart over byens underjordiske vann- og avløpssystem. Dermed oppsto det frykt for at hele byen kunne ha blitt rammet av et giftangrep.

Ekstremister

Arrestasjonen skjedde samme uke som fire tunisiere ble dømt for menneskesmugling, i en sak aktoratet kalte «den første dommen i Europa etter 11. september, som avslørte en europeisk celle med tilknytning til bin Laden.»

Samtidig er Italia fortsatt på vakt mot terroraksjoner gjennomført av italienske ekstremister. I august i fjor hevdet en antiimperialistisk gruppe at den sto bak en bombeeksplosjon ved en rettsbygning i Venezia, som skjedde dagen før statsminister Silvio Berlusconi skulle besøke byen.

Det har vært mindre eksplosjoner i Milano, Trieste og Bologna det siste halvannet året.

(NTB-Reuters)