Bombe sprengt under bønnen

- Det så ut som om det var krig her, sier Habib Junej (44). Han skulle på jobb i butikken sin i går. Så langt kom han ikke. Bomben gikk av midt under bønnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ISTANBUL (Dagbladet): Minst 20 mennesker ble drept og 250 såret i terroraksjonen.

- Jeg hørte et kjempesmell, og så sprang jeg ut. Synet som møtte meg, var forferdelig. Folk løp rundt med blod rennende fra ansiktene. Noen lå på bakken. Vi kunne ikke gjøre noe, det var grusomt, sier Junej.

Regjeringen mener det er terrorister med tilknytning til al-Qaida som står bak.

Alt stoppet opp

Klokka 8.30 norsk tid ble den ene bilbomben sprengt utenfor Neve Shalom-synagogen, som ligger i den europeiske delen av Istanbul. Like etter ble nok en synagoge rammet, Beit Israel, også den i sentrum av Istanbul. Smellet var så kraftig at det hørtes flere kilometer unna.

Rundt Beit Israel-synagogen stoppet alt opp. Flere prøver å slippe forbi sperringene; de har familie der, arbeid, husene sine. Andre igjen er bare nysgjerrige tilskuere. Ambulansene og politiet har sperret av alle gater i nærheten. Det har gått to timer, så de sårede og døde er brakt bort.

Men fremdeles raser det glassruter ned fra høyhusene. En kvinne omfavner sin datter, de har begge fått glassplinter i øynene og har blodige bandasjer på. De har kommet tilbake for å finne resten av familien. Datteren hulker høyt.

Hullet utenfor synagogen ser ut som et enormt krater. En lastebil henter et bilvrak, det er bare et halvsmeltet dekk og en liten del av karosseriet tilbake. Folk samler seg i gatene som ikke er avsperret.

Jøder og muslimer

Samtalen dreier seg om hvem som kan stå bak terroren. Habib Junej er overbevist om at det er jødene som har laget bilbombene.

- Jødene vil legge skylden på oss muslimer, sier han.

- Men i dette området bor det nesten bare muslimer. Ingen muslimer ville sprenge en bombe her og drepe andre muslimer, mener han.

Den tyrkiske islamistiske gruppa, IBDA/C, var raskt ute med å ta på seg skylden for bombeangrepene. Men det er få som tror at de kan ha gjort det, til det er gruppa for liten og uorganisert.

- Blir vanskelig

Istanbul virker nesten uberørt av det forferdelige som har skjedd. Men ikke i områdene rundt de to synagogene. Der får mange ikke lov til å komme inn i husene sine. Habib Junej er rasende over det som har skjedd.

- Uansett hvem som har gjort det, så er det en stor skam. Vi levde fredelig her, nå er alt ødelagt. Jødene mistenker oss, og vi muslimer mistenker dem. Fra nå av blir det vanskelig, sier Junej.

Han går hjem. I morgen håper Junej å finne ut mer.

BLODIG LØRDAG: En såret tyrkisk mann leter etter medisinsk hjelp.
SPERRET AV: Åstedsetterforskerne i arbeid utenfor den utbombede synagogen Neve Shalom. Minst 20 mennesker ble drept og over 250 ble såret i bombeangrepet i Istanbul i går.