Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bombe til politiet var IED: - Kan i utgangspunktet inneholde hva som helst

Politiet på Ski mottok hjemmelaget bombe.

SPRENGSTOFF: Dette vet vi om den mistenkelige pakken sendt til politiet onsdag 5. desember - som viste seg å inneholde sprengstoff. Video: Freddie Larsen/ NTB Scanpix. Klipp: Ingrid Cogorno Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politihuset i Ski mottok i går det som viste seg å være en skarp sprengladning.

Bomba var konstruert for å detonere ved åpning, og var en såkalt improvisert eksplosiv innretning (IED).

Det betyr i alle hovedsak at det er ei hjemmelaget bombe, men politiet vil i dag ikke si noe om konstruksjonen av bomba av hensyn til etterforskningen av saken.

- Oppskrifter på nettet

Politiet mener sprengladningen hadde til hensikt å skade og at den hadde potensial til å skade politiansatte.

Det er iverksatt ekstra sikkerhetstiltak for enkelte ansatte etter hendelsen.

Ingen er siktet, pågrepet eller mistenkt for å ha sendt bomba til politiet.

Sprengstoffekspert Anders Evjen opplyser til Dagbladet at en IED i utgangspunktet kan bestå av hva som helst.

- Det finnes en rekke oppskrifter på slike på nettet. Om man søker, vil man garantert få opp oppskrifter på å lage det.

- Det finnes mange måter å gjøre det på, sier han til Dagbladet.

Nima Nemati Saeid, rådgiver i Norsk Folkehjelp med bakgrunn fra Forsvaret som eksplosivekspert, sier til Dagbladet at en IED i utgangspunktet er en hjemmelaget bombe.

- En slik bombe kan ha mange komponenter. Det vil være eksplosiver i tillegg til annet som kan kjøpes, sier han.

Han sier bomba i utgangspunktet kan bestå av hva som helst. Saeid mener imidlertid at man må ha en viss kompetanse for å lage ei bombe.

- Man må ha en kompetanse eller forståelse for å lage noe sånt, sier han.

Den siste kjente IED-en som ble brukt i et angrep i Norge var mot Regjeringskvartalet 22. juli 2011.

Brukte over tre timer

Evjen sier videre at han ikke ønsker å spekulere i hvordan denne bomba kan ha vært bygd opp, og at han respekterer politiet og bombegruppas etterforskning.

Pakken ble levert på politihuset klokka 08.00 av en sjåfør fra Posten. Den kom som vanlig post og skulle åpnes rundt 09.00 i går av ansatte på politihuset.

Det var da de fattet mistanke. De varslet umiddelbart videre klokka 09.01 i går, og rundt klokka 09.45 ankom bombegruppa fra Oslo politistasjonen.

Halve politihuset ble evakuert, og bombegruppa jobbet i mange timer med gjenstanden.

SPERRET AV: Politihuset i Ski ble i går sperret av.
Foto: Freddie Larsen
SPERRET AV: Politihuset i Ski ble i går sperret av. Foto: Freddie Larsen Vis mer

- Vanskelig å håndtere

Bombegruppa uskadeliggjorde gjenstanden ved å skyte på den rundt klokka 13.30 i går ettermiddag. Området ble først klarert og sperrene ble opphevet klokka 16.30.

- Slike gjenstander kan være vanskelig å håndtere, nettopp fordi den er improvisert og man ikke vet hvordan den fungerer, sier Evjen.

- Forteller det deg noe at de valgte å skyte på den?

- Sannsynligvis fordi en mekanisme som skal til for å detonere. Å skyte er dermed en grei måte å uskadeliggjøre, sier Evjen, som selv har undersøkt og destruert en rekke sprengladninger.

Saeid i Norsk Folkehjelp sier at politiets bombegruppe både har roboter og våpen som er skapt for å uskadeliggjøre enkeltkomponenter.

- Både Forsvaret og politiet har bombegrupper som trener på mer og mer sofistikerte måter. De siste åra har konvensjoner mot for eksempel miner ført til at grupper som IS har gått over til å konstruere utradisjonelle IED-er av hva de har tilgjengelig, sier han.

Bred etterforskning

Det er sikret rekke tekniske spor i saken, og det arbeides nå med analyse av disse. Videre arbeides det også med en bred taktisk etterforskning.

Foreløpig etterforskes saken som en overtredelse av straffeloven § 191b – befatning med sprengstoff i den hensikt å begå en grov straffbar handling. Strafferammen her er ti år.

- Imidlertid er det sannsynlig at dette vil bli endret til også å gjelde andre straffbare handlinger - dette avhenger av hva den videre etterforskningen avdekker av detaljer, herunder et eventuelt motiv for å begå en slik handling, skriver politiet i en pressemelding.

- Dette er en veldig spesiell sak - det er sjelden politiet ser slike handlinger i Norge. Politiet har derfor et stort trykk nå for å oppklare denne saken så snart som mulig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!