Bombe under Sharon

- Hver gang vi forsøker å gi palestinerne et budskap, får vi en rett på trynet, skriver den israelske dagsavisa Maariv etter den blodige helga i Israel. Ariel Sharon kritiseres av sine egne for å føre en mislykket politikk, men viker ikke en militær tomme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi må fortsette våre intense operasjoner mot Yassir Arafat og de palestinske myndighetene. Bare ved å presse dem hardt kan det bli forhandlinger til slutt, skrek i går Sharon ifølge den israelske avisa Haaretz.

Regjeringen hadde krisemøte og Sharon skal ha slått neven i bordet og skjelt ut de palestinske myndighetene for å være et keiserdømme av løgnere.

Avviste forbindelse

Han avviste også at selvmordsaksjonen i Jerusalem lørdag hadde noen forbindelse med Israels angrep i flyktningleirene Jenin og Balata på Vestbredden.

Statsminister Sharon ville i går kjøre israelske tanks tett opp til Yassir Arafats hovedkvarter, hvor palestinernes leder sitter i husarrest, men forsvarsminister Benjamin Ben-Eliezer fikk utsatt provokasjonen.

Ifølge Haaretz vil Ben-Eliezer at Israel skal gi Arafat fritt leide i de palestinske territoriene, mens utenriksminister Shimon Peres prøver å få Sharon til å forstå behovet for dialog.

Splittet regjering

Splittelsen i regjeringen hindret likevel ikke Sharon i går i å sende F16-fly for å bombe flyktningleiren Ama'ri ved Ramallah. Stridsvognene rullet også inn i Balata hvor 42 hjem er rasert av soldater.

Tidlig søndag morgen trakk stridsvognene seg ut av sentrum i leiren, bare for å rykke inn igjen noen timer seinere. Det samme skjedde lørdag.

Tungt væpnede israelske soldater og offiserer har kastet ut familier og overtatt private hjem, der de holder øye med og sikter på dem som måtte gå forbi nedenfor, deriblant NTBs medarbeider.

«Den fargede reisen»

Bare i markedsgata alene er fem hus okkupert av grupper på seks til åtte soldater i hvert hus, forteller innbyggere i Balata til NTB. I de trange smugene er det enda tettere mellom soldatene. Seint lørdag ettermiddag begynte de å gå i grupper i smugene og husene for å fortsette sin militære operasjon kalt «den fargede reisen».

- Etter halvannet år med gjensidig blodsutgytelse, vet vi at frelsen ikke finnes hos hæren, skriver sjefredaktøren i den konservative israelske dagsavisa Yediot Aharonot.

FÅR KRITIKK: Israels statsminister Ariel Sharon.
SELVMORD: Det siste bildet av Mohammed Daraghmeh al-Shuhani (19) fra flykningeleiren Daheisheh før han detonerte bomber han hadde festet til kroppen og drepte ni jøder i Jerusalem lørdag. Mange av de døde var små barn.