Bombeangrep mot Najaf

Amerikanske bombefly hamret løs mot al-Sadrs opprørere i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Roen er nå i ferd med å senke seg over byen Najaf i Sør-Irak. Fremdeles høres hyppige skuddsalver, men bombeoffensiven har stilnet, melder BBC.

I natt var det annerledes.

Amerikanske bombefly, krigshelikoptre og stridsvogner dundret løs mot den sjiamuslimske Mehdi-militsen i det som er en ny offensiv for å knuse oppstanden.

Angrepene er konsentrert rundt gravlunden og sjiamuslimenes hellige Imam Ali-mausoleum i gamlebyen. Opprørererne har forskanset seg i området i to uker, omringet av amerikanske soldater og irakiske sikkerhetsstyrker.

Det endelige angrepet?

Orange lys fra bombenedslag har lyst opp nattemørket i den hellige byen, og det ligger en tjukk røyk over gamlebyen, melder BBCs korrespondent Kylie Morris i Najaf.

Det kraftige angrepet startet allerede i går kveld. Målet var opprørsleder Moqtada al-Sadr, som tidlig i går lovet sine soldater «martyrdød eller seier». Ved midnatt skal al-Sadrs menn ha danset og sunget inne i mausoleet. De ventet på det som kan vise seg å være starten på det endelige angrepet på et av islams helligste steder.

Det mest intense momberegnet varte i over 30 minutter, men de hardeste kampene ebbet ut noen timer før dagslyset steg opp over byen i dag. I løpet av de to siste ukene er flere hundre mennesker blitt drept i harde kamper i opprørsbyen.

Foreløpige tall fra i natt viser at minst 18 personer ble drept i det kraftige bombardementet. 41 andre får sykehusbehandling for skader. I tillegg skal seks hus og to hoteller i byen være ødelagt, melder NTB.

Nekter


USAs bombeoffensiv i Najaf kom etter at opprørslederen Moqtada al-Sadr (31) nektet å legge ned våpnene. Dette til tross for at Iraks statsminister Iyad Allawi i går kom med et ultimatum han kalte «en siste oppfordring». Landets regjering krever at al-Sadr må forlate Najaf, og at han må stå fram på en pressekonferanse og beordre opprøret i byen stanset.

- Vi vil absolutt ikke tillate væpnet milits. Dette er siste oppfordring til dem om å legge ned våpnene, fjerne seg fra den hellige moskeen, og engasjere seg i politisk arbeid, sa Allawi på en pressekonferanse ifølge NTB.

Men opprørerne nekter. Mens amerikanerne slapp bomber og skjøt med tungt artilleri, melder reportere i byen at opprørerne ropte «Gud er størst» over høyttalere ved mausoleet.

FORSKANSER SEG HER: Det hellige Ali Imam-mausoleet i gamlebyen, der svigersønnen til profeten Muhammed skal ligge begravet.
BOMBEREGN: Nattehimmelen ble lyst opp under det intense angrepet.
GAMLEBYEN: Angrepet var rettet mot området der militsen har forskanset seg.
GIR IKKE OPP: Sjiamuslimske opprørere i Najaf kjemper med nebb og klør - og våpen som trolig er smuglet inn fra Iran - mot amerikanske styrker.
OPPRØRSLEDER: Moqtada al-Sadr (31) nekter å avvæpne militsen han leder.