Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bombeangrep mot Norsk Folkehjelp-sykehus i Sør-Sudan

Sykehuset i Yei ble utsatt for bombeangrep i dag, mens blant andre stortingsrepresentant Kjell Engebretsen (Ap) og AUF-leder Annicken Huitfeldt var til stede. Det er ikke meldt om skadde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bombene traff ikke selve sykehuset. Også Norsk Folkehjelps Harald Øveraas og informasjonssjef Ivar Christiansen i Norsk Folkehjelp var med i delegasjonen, sammen med flere andre av Norsk Folkehjelps ansatte i Sudan og Kenya. Samtidig er utviklings- og menneskerettsminister Hilde Frafjord Johnson på reise i Sudan.

De ialt fem bombene falt under delegasjonens besøk i dag formiddag. Bombene landet på veien omkring en kilometer fra selve sykehuset, og det er ikke meldt verken om personskade eller materielle skader. Da det samme sykehuset ble bombet før den norske delegasjonen kom søndag, ble to kvinner og et spedbarn drept.

Dramatisk

Norsk Folkehjelps informasjonssjef Ivar Christiansen sier at de tilstedeværende opplevde aksjonen som dramatisk og ikke minst som en provokasjon fra regjeringen i Khartoum, rettet mot det faktum at denne delegasjonen var til stede.

- Selv om vi ikke ble truffet, var det vemmelig å høre bombene falle. Vi hørte flyene komme, og alle de lokale samt delegasjonen sprang mot bomberommene i panikk, sier Christiansen til NTB over telefon og radio.

Dette er det 9. bombeangrepet mot sykehuset i Yei på omkring et år.

Den norske delegasjon er i området for å vurdere bruken av norske bistandsmidler i Sør-Sudan.

«Vet hva de gjør»

Christiansen mener at regjeringsflygernene utmerket godt vet at de bomber et sykehus, ettersom det er et stort rødt kors på taket.

- Det faktum at regjeringen i Khartoum bomber sivile mål mens norske politikere er til stede, og mens den norske minister for utvikling og menneskerettigheter er på reise i Sudan, viser atter en gang at det sudanske regimet ignorerer ethvert fredsinitiativ. Samtidig fortsetter de på det groveste å krenke internasjonal huminitær hjelp, sier Norsk Folkehjelps generalsekretær Halle Jørn Hansen.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling