EKSPLOSJON: Kort tid etter gårsdagens drap i Malmö, eksploderte en bombe utenfor politistasjonen i Eriksfältsgatan. Ingen ble skadd i hendelsen som fant sted mens stasjonen var ubemannet.
Foto: Stig-Åke Jönsson / SCANPIX
EKSPLOSJON: Kort tid etter gårsdagens drap i Malmö, eksploderte en bombe utenfor politistasjonen i Eriksfältsgatan. Ingen ble skadd i hendelsen som fant sted mens stasjonen var ubemannet. Foto: Stig-Åke Jönsson / SCANPIXVis mer

- Bombeangrepet er en hevnaksjon

Den voldelige situasjonen i Malmö er eksepsjonell, sier politiet etter gårsdagens drap og eksplosjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Volden og blodsutgytelsen fortsetter i Malmö, omtalt som Nordens mest lovløse by. En mann døde i går kveld på sykehus, etter at han ble funnet hardt skuddskadd i en bil i Fosievägen.

Noen timer senere eksploderte en sprengladning ved en politistasjon i Eriksfältsgatan i sentrum av byen. Ingen personer ble skadd. Politiet sier de foreløpig ikke har noen grunn til å mistenke en kobling mellom disse hendelsene.

- Sprengningen er en gjengjeldelse mot oss, på grunn av den vellykkede virksomheten vi bedriver i Malmö, sier politimester Ulf Sempert under en pressekonferanse hvor han redegjorde for den dramatiske situasjonen i den sydsvenske byen.

I åra mellom 2002 og 2010 var det i snitt elleve mord i året. I 2011 var tallet 15. Mannen som ble tatt av dage i går er det åttende offeret som blir skutt og drept siden mai i fjor. Til sammenlikning ble bare ett drap i Oslo begått med skytevåpen i hele 2011.

- Vi opplever en eksepsjonell situasjon i Skåne og Malmö nå, sier Hans Nordin i Malmö-politiet under pressekonferansen, og forteller at de har blitt tvunget til å kalle inn forsterkninger da lokale ressurser ikke strekker til.

SKUTT OG DREPT: En mann ble skutt i Fosievägen i Malmö i går kveld. Han ble senere erklært død på sykehus. 
Foto: Drago Prvulovic / Scanpix
SKUTT OG DREPT: En mann ble skutt i Fosievägen i Malmö i går kveld. Han ble senere erklært død på sykehus. Foto: Drago Prvulovic / Scanpix Vis mer

Malmö-politiet var sparsomme med opplysninger rundt gårsdagens drap. Den drepte, som ble funnet i sin egen bil, er født i 1964 og er «ikke noe uttalt kriminelt individ». De forteller ikke noe om hendelsesforløpet.

- Vi har kanskje en forklaring på hvorfor offeret var på åstedet, men vi vil ikke kommentere dette ytterligere, sier politiet.

De vil heller ikke utdype hva slags «interessante funn» de sier er gjort på plassen, og sier at de ikke har noen identitet på gjerningspersonen eller -personene.

- Vi fikk tidlig opplysninger om hva som kan ha skjedd. Det kan være én eller to gjerningsmenn. Vi har også opplysninger som peker mot hvor de flyktet etter ugjerningen, sier politiet.

Det er bare fire uker siden en 48-åring ble skutt til døde i Kantatgatan i Malmö.  Malmö-politiet sier dette ikke er snakk om et politiproblem, men et samfunnsproblem. De legger vekt på faktorer som mangel på arbeidsplasser og bostedssituasjonen.

BEKYMRET: Svensk politi redegjorde for situasjonen i Malmö under en pressekonferanse i dag. Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX
BEKYMRET: Svensk politi redegjorde for situasjonen i Malmö under en pressekonferanse i dag. Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX Vis mer

- Vi må vekke opinionen for å få til en forandring. Hele samfunnet har et ansvar. Vi kan ikke løse samfunnsproblemer alene, sier politiet, og ber innstendig om at alle med opplysninger og rykter står fram. 

På spørsmål om hvorfor dette skjer akkurat i Malmø, sier politimester Ulf Sampert: «Jeg vet ikke, jeg lurer også på det».

Politiet opplyser at de finner 200 ulovlige våpen i Skåne hvert år. Nå krever Malmös borgermester strengere våpenlover.

- Det er for jævlig. Vi har en massiv politiinnsats på Malmös gater, men volden bare fortsetter, sier ordfører Ilmar Reepalu (Socialdemokraterna) til avisen Sydsvenskan.

Vi hittar 200 illegala vapen i Skåne varje år. Så vi välkomnar de åtgärder som är på väg att genomföras för att lösa detta.