SELVMORDSBOMBER: Ingrid Midtgaard (30) og 22 andre personer ble drept da en terrorist tok seg forbi to sperringer og kjørte inn og teronerte en bombe i FN-kontoret i Abuja i Nigeria fredag morgen. Foto: AFP/Pius Utomi Ekpei/Scanpix
SELVMORDSBOMBER: Ingrid Midtgaard (30) og 22 andre personer ble drept da en terrorist tok seg forbi to sperringer og kjørte inn og teronerte en bombe i FN-kontoret i Abuja i Nigeria fredag morgen. Foto: AFP/Pius Utomi Ekpei/ScanpixVis mer

- Bombeangrepet mot FNs Nigeria-kontor kom uten forvarsel

Norske Ingrid Midtgaard (30) og 22 andre personer ble drept i angrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): FN hadde ikke fått inn trusler eller på annen måte blitt kjent med trusler mot hovedkontoret i Nigeria, opplyser FNs sikkerhetssjef Gregory Starr til nyhetsbyrået AP.

Ingrid Midtgaard (30) og 22 andre personer ble drept da en terrorist tok seg forbi to sperringer og kjørte inn og teronerte en bombe i FN-kontoret i Abuja i Nigeria fredag morgen.

La ned roser - Vi har noen generelle trusler rundt om i verden og veldig blandet og generell informasjon om trusselsituasjonen og stemningen i Nigeria, men fikk ikke noe forvarsel, sier Gregory Starr til AP.

Den islamistiske sekten Boko Haram har påtatt seg ansvaret for angrepet. Gruppen har vært i konstant konflikt med regjeringen siden begynnelsen av 1950-tallet, og blant lokalbefolkningen kalles gruppens medlemmer ofte for «talibanere».

- De har påtatt seg ansvaret, men det er først etter en etterforskning vi endelig kan slå fast hvem som er ansvarlig, sier Starr.

ENGASJERT: Ingrid Midtgaard (venstre) ble drept i en bilbombe i Nigeria i dag. Venninnen Hanna Norum Resløkken var sammen med Ingrid på Øst-Timor, der de jobbet frivillig for kvinners rettigheter ved seksuelle overgrep. Foto: Norske Kvinnelige Juristers Forening
ENGASJERT: Ingrid Midtgaard (venstre) ble drept i en bilbombe i Nigeria i dag. Venninnen Hanna Norum Resløkken var sammen med Ingrid på Øst-Timor, der de jobbet frivillig for kvinners rettigheter ved seksuelle overgrep. Foto: Norske Kvinnelige Juristers Forening Vis mer

Starr var i Abuja sammen med FNs assisterende generalsekretær, Asha-Rose Migiro, som besøkte bombestedet sammen med Nigerias utenriksminister der de la ned røde og hvite roser ved et FN-flagg på halv stang.

- Vi skal ikke bare fokusere på de som ble skadd eller drept, men familiene og pårørende. Denne tragedien har rammet livene deres, som aldri vil bli det samme igjen, sier Migiro.

- Stilte opp Norske Ingrid Midtgaard jobbet mot kriminalitet og narkotika i avdelingen UNODC i FN-systemet i Nigeria, men var til vanlig ansatt som juniorekspert i Sivilavdelingen i Justisdepartementet.

Jobben i Nigeria var nesten over da bilbomben la FN-kontoret i grus.

Av venninner beskrives hun som en person som stiller opp for de som trengte det, og opptatt av å hjelpe mennesker som lider.

DREPT: Ingrid Midtgaard (30) ble drept i Nigeria på jobb for FN. Foto: FN
DREPT: Ingrid Midtgaard (30) ble drept i Nigeria på jobb for FN. Foto: FN Vis mer

- Hun var helt fantastisk. En veldig god venn og en person som man alltid kunne stole på og som stilte opp for dem som trengte det, sier Hanna Norum Resløkken til Dagbladet om venninnen Ingrid Midtgaard.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre og justisminister Knut Storberget forteller at hun var en svært dyktig jurist. Storberget hadde selv jobbet sammen med henne.

- Ingrid var blant våre unge, gode jurister som jobber med internasjonale saker. Hun gjorde en kjempejobb hos oss, sier Storberget til Dagbladet.

Det var Støre som informerte pressen om det tragiske dødsfallet.

- RAMMET MANGE: FNs assisterende generalsekretær Asha-Rose Migiro og Nigerias utenriksminister Olugbenga Ashiru la ned roser ved FN-kontorene der bomben gikk av. Foto: AFP/Scanpix
- RAMMET MANGE: FNs assisterende generalsekretær Asha-Rose Migiro og Nigerias utenriksminister Olugbenga Ashiru la ned roser ved FN-kontorene der bomben gikk av. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

- Våre tanker går til Ingrids ektefelle og familie, som vi nå føler med. Så er det verdt å sende varme tanker til hennes kolleger i Justisdepartementet, der hun skulle returnere til en avdeling som allerede er rammet av tragedien 22. juli, sa Støre.

Varsler flere angrep Terrorgruppa Boko Haram varslet i går at de vil gjøre flere angrep. Trusselen kom bare timer etter at Nigerias president Goodluck Jonathan lovet å få kontroll på terroren.

Angrepet er ikke det første fra Boko Haram, og Jonathan har hittil ikke lykkes med å håndtere terrorsekten. Gruppa har utført en rekke drap og bombeangrep, og påtok seg også ansvaret for et bombeangrep mot politihovedkvarteret i Abuja i juni.

Det er hevdet at sekten har bånd til al-Qaida, men angrepet fredag var det første som hadde utlendinger som mål. Boko Haram har som mål å innføre sharia-lover i hele landet, og er mostandere av vestlig kultur.

KOM MED BUDSKAPET: Utenriksminister Jonas Gahr Støre møtte fredag kveld pressen etter at Ingrid Midtgaard (30) ble bekreftet drept i et selvmordsangrep mot FN-kontoret i Abuja i Nigeria fredag.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
KOM MED BUDSKAPET: Utenriksminister Jonas Gahr Støre møtte fredag kveld pressen etter at Ingrid Midtgaard (30) ble bekreftet drept i et selvmordsangrep mot FN-kontoret i Abuja i Nigeria fredag. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer