Bombeanklage mot palestinsk ambulanse

Israelske soldater hevder de fant ettersøkt og bombebelte i ambulanse. - Saken virker meget betenkelig, sier den norske Røde Kors-representanten Ola Skuterud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israelske soldater som gjennomsøkte en palestinsk ambulanse fant en ettersøkt terrorist og en vest fylt med eksplosiver, hevder forsvaret. Ambulansen tilhørte Røde halvmåne og var på vei fra fra Nablus til Ramallah.

- Vi setter et stort spørsmålstegn ved hele saken. Her skal vi gå grundig til verks for å finne ut hva som har skjedd, sier Ola Skuterud, den norske Røde Kors-representanten i Ramallah, til Dagbladet.no.

Skuterud beskylder Israel for å komme med flere motstridende meldinger om saken.

- Først da de at de hadde funnet en person på listen over ettersøkte palestinere i bilen. Så melder de at det var en selvmordsbomber. Den siste meldingen, som er den korrekte, sier at det ble funnet sprengstoff i bilen. Det var ingen passasjerer, bare sjåføren, en lege, en mor og hennes tre barn, derav et som var sykt, sier Skuterud.

Palestinske tjenestemenn avfeier meldingen som israelsk propaganda, melder nyhetsbyrået AP. Israel har tidligere hevdet at palestinske ambulanser blir brukt til å smugle terrorister og våpen gjennom veisperringer.

- Gang på gang har vi bedt om bevis for disse påstandene, men de har aldri kommet med noen. Vi har sagt at alle våre biler er åpne for inspekson når som helst, så lenge det ikke går ut over liv og helse, sier Skuterud.

Stanset med varselsskudd

Ambulansebilen ble stanset sør for Ramallah onsdag. Sjåføren, en lege, en kvinne og hennes tre barn ble kommandert ut, opplyser en talsmann for hæren.

- Bilen ble stanset med varselsskudd fra soldatene. Det er meget uvanlig, og det virket som om de visste på forhånd hva som var i bilen, sier Skuterud.

Soldatene skal ha fått varsel om at bilen ble brukt til å frakte sprengstoff. Ifølge den israelske offiseren Ilan Paz innrømmet sjåføren at det lå en bombevest under en båre i bilen. Sjåføren skal være medlem av Tanzim-militsen, som er knyttet til Yasser Arafats Fatah-bevegelse. Ifølge Røde Kors har mannen jobbet som ambulansesjåfør i seks år. Det kommer ikke fram hvorfor sjåføren skal ha gitt soldatene opplysninger om sprengstoffet.

- Våre ambulansjesjåfører kan ikke være medlem av andre organisasjoner. De skal være fullstendig nøytrale, det er et klart prinsipp, sier Skuterud.

En robot plukket vesten fram under en madrass på båren. Bomben skal ha veid 10 kilo og ble detonert på stedet.

Reportere på stedet forteller ifølge AP at de hørte et kraftig smell da vesten ble ødelagt.

En talsmann for sykehusene på Vestbredden benekter at det var sprengstoff i ambulansen.

BEVIS? En fjernstyrt bomberobot fjerner vest med ekslosiver fra ambulansen.