Bombebyen Omagh

LONDON: For annen gang er Omagh blitt utsatt for et stort bombeangrep. For ti år siden, i juli 1988, ble åtte unge soldater sprengt i lufta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Omagh har en befolkning likt fordelt mellom katolikker og protestanter. Den nordirske journalisten Olga Craig vokste opp i Omagh og skildret i går byen i Sunday Telegraph. Da hun var i tenårene på 1970-tallet gikk den protestantiske jenta på dans med katolske gutter. Alle hennes kjærester var katolikker og ingen syntes det var rart.

Unge sammen

Mange unge bodde i protestantiske og katolske gettoer og gikk på atskilte skoler, men etter skoletid og i helgene møttes de på puber og diskoteker.

De var unge mennesker, ikke katolikker eller protestanter.
Om sommeren marsjerte Orangeordenen gjennom gatene hvert år den 12. juli, uten at katolikkene protesterte. På St. Patrick-dagen var det katolikkene som marsjerte.

Olga Craig har vært journalist i ti år i Nord-Irland, og har rapportert fra bombeaksjoner, demonstrasjoner og rettssaker. Men denne gangen kjenner hun flere av de døde og skadde.

Hun vet nøyaktig hvor de sto da de ble drept, hun har vært i butikkene som ble forvandlet til ruinhauger.

Venner døde

Blant de døde og sårede er det skolevenner. Byen er ugjenkallelig forandret med denne bomben.
«Det er min hjemby, hvor jeg møtte mine eldste venner og hvor mange av dem fortsatt bor. Jeg sørger over byen,» skriver den nordirske journalisten.