Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bombedrøm startet evakuering på plattform

Stor forvirring kan ha ført til den kostbare redningsaksjonen i Nordsjøen i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Evakueringen av 161 oljearbeidere fra boligplattformen «Safe Scandinavia» i går er trolig den største redningsaksjonen i Nordsjøen noensinne. Nå viser det seg at det kan ha vært en drøm som startet evakueringen, melder The Scotsman.

En 23-årig kvinne skal ifølge personer om bord på plattformen ha drømt at det var en bombe på boligplattformen, noe som gjorde at alarmen gikk.

Jake Molloy, som er leder for en av de største fagforeningene som representerer oljearbeiderne, forteller at han har hørt om kvinnens drøm gjennom familiene til personer på plattformen, som har ringt hjem og fortalt om hendelsen.

- Hun har tydeligvis fortalt om det til noen, de har fortalt det til noen andre, og så har det gått videre. På en eller annen måte kom det til ledelsen, sier Molloy om bombedrømmen.

Møter i retten

I går kom det først meldinger om at det var blitt funnet en mistenkelig gjenstand om bord, mens det senere har kommet fram at det var en uttalelse fra den 23 år gamle kvinnen som satte i gang evakueringen. Kvinnen skal ifølge The Guardian møte i retten i Aberdeen i dag.

Ifølge The Scotsman jobber kvinnen i cateringseksjonen på boligplattformen, og skal være av albansk opprinnelse.

Historien om drømmen er ikke bekreftet av politiet.

DRØMTE OM BOMBE: Boligplattformen Safe Scandinavia måtte evakueres i går etter en bombetrussel, som senere viste seg å være falsk. Nå viser det seg at forvirring rundt en 23 år gammel kvinnes drøm om en bombe kan ha vært årsaken til evakueringen. Foto: PROSAFE/AP/SCANPIX
DRØMTE OM BOMBE: Boligplattformen Safe Scandinavia måtte evakueres i går etter en bombetrussel, som senere viste seg å være falsk. Nå viser det seg at forvirring rundt en 23 år gammel kvinnes drøm om en bombe kan ha vært årsaken til evakueringen. Foto: PROSAFE/AP/SCANPIX Vis mer


- Det var en reaksjon på en mulig situasjon, snarere enn en faktisk situasjon, påpekte en talsmann for Royal Air
Force i går, ifølge NTB.

- Ikke grunn til evakuering

Politikilder sier også til nyhetsbyrået AFP at hendelsen trolig skyldtes «et svært lite urotilfelle som ble behandlet som noe langt mer alvorlig».

Molloy mener at ledelsen på plattformen overreagerte da de valgte å evakuere 539 personer fra plattformen.

- Det ser ut som hele greia startet da noen var litt opprørt over en drøm, og det startet en av de største sikkerhetsoperasjonene i Nordsjøen noen gang. Kostnadene har vært astronomiske, og de var aldri noen grunn for dette, sier han til The Guardian.

Skvadronleder Barry Neilson i Royal Air Force sa imidlertid at selv om hendelsen har vært uvanlig, har den falt under normale prosedyrer i slike saker.

Kostbart

Operasjonen for å få arbeiderne vekk ble imidlertid svært kostbar. På det meste var det totalt 14 sivile og militære helikoptre, i tillegg til to andre fly fra Royal Air Force, som var involvert i evakueringen. Militærkilder mener det er den største og mest kostbare evakueringen i Nordsjøen noensinne.

image: - Bombedrøm startet evakuering på plattform

Til sammen kan evakueringen ha kostet oljeselskapet nærmere 4 millioner pund, eller over 50 millioner norske kroner, medregnet 3 millioner pund i produksjonstap for selskapet.

Britannia Operator Ltd, som driver gassfeltet der boligplattformen står, opplyser til Dagbladet.no at de ikke planlegger å kommentere saken videre i første omgang. Operasjonene på plattformen skal settes i gang igjen så snart som mulig, ifølge en uttalelse fra selskapet.

Safe Scandinavia fungerer som et flytende hotell for oljearbeidere. Boligriggen eies av det norskregistrerte selskapet Prosafe, ifølge NTB.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media