Bombedykkere fant stjålet bronsestatue

Den tsjetsjenske bombemannen medvirket indirekte oppklaring av 15 år gammel forbrytelse.

FANT STJÅLET BRONSESTATUE: «Siddende Hermes» - her liggende - ble funnet da dykkere lette etter bomber i Ørstedsparken sentralt i København. Foto: Marie Hald/B.T.
FANT STJÅLET BRONSESTATUE: «Siddende Hermes» - her liggende - ble funnet da dykkere lette etter bomber i Ørstedsparken sentralt i København. Foto: Marie Hald/B.T.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Politiet har funnet bronsestatuen «Siddende Hermes» på bunnen av Ørstedssjøen, melder den danske avisa B.T.

Natt til 1. april 1995 forsvant den på mystisk vis fra Ørstedsparken. Politiet var helt uten spor, men dykkere fant den da de lette etter bomber i forbindelse med eksplosjonen som raserte et toalett på Hotel Jørgensen i København 10. september.

Politiet pågrep en mann identifisert som tsjetsjeneren Lars Dukajev (24), etter at en belgisk boksetrener gjenkjente han.

- Vi har i mange år trodd at den ble stjålet, men nå viser det seg at den bare ble veltet i sjøen. Vi hadde gitt opp å finne den, så jeg er meget glad, sier Jens Peter Munch, som er ansvarlig for statuene i København.

Munch vil ikke takke bombemannen for funnet.

- Nei, det gjør jeg ikke. Vi takker politiet. Men det er et merkverdig sammentreff og heldig bieffekt, sier Munch til B.T.

«Siddende Hermes» er, i likhet med mange av de andre statuene i Ørstedsparken, donert av Carl Jacobsen gjennom Albertina-fondet. Jacobsen er sønn av J. C. Jacobsen, som er grunnleggeren av Carlsberg.

Hermes er i gresk mytologi en gud for handel og musikk - og snodig nok også tyvenes beskytter.

Bronsefiguren er utført etter en bronsekopi, funnet i den romerske byen Herculaneum som i dag er byen Ercolano i den italienske provinsen Napoli i Campania sør i Italia.

Statuen blir nå renset og gjenoppsatt i Ørstedsparken, melder B.T.