Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bombeeksplosjon i Jerusalem

Tre mennesker ble skadd da en selvmordsbomber sprengte seg selv i lufta i sentrum av Jerusalem i dag tidlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Arafat er innesperret på Vestbredden

Nye angrep kan gi regjeringskrise

Bomben ble utløst omtrent klokka 06.35 i dag tidlig, like utenfor det fornemme David Citadel Hotel (tidligere Hilton Hotel) i King David Street vest i Jerusalem sentrum. Dette er like ved Jaffa Gate - inngangen til Gamlebyen - hvor tusener passerer inn til bydelen sommhar stor religiøs betydning for både kristne, muslimer og jøder. Det er også i nærheten av grensen som inntil 1967 delte den østlige og vestlige delen av byen.

AP siterer israelske politikilder på at det mest sannsynlig var en selvmordsbomber som sto bak eksplosjonen:

- Det var en selvmordsbomber. Han krysset gaten fra den ene sida til den andre, og detonerte eksplosivene han hadde på kroppen, sa Jerusalems politisjef Micky Levy.

Det er fremdeles usikkert hvor store materielle skade eksplosjonen har gjort, men det er sikkert at den bidrar til å spre uhygge og frykt over hele Israel.

Tre skadd

Bomben ble utløst like ved hotellets inngang, og de skadde var mennesker som sto og ventet på en buss omtrent 20-30 meter fra der bomben detonerte. De skal ha blitt truffet av glassbiter som ble slynget gjennom luften, sier en talsmann for israelsk UD, Emanuel Nahshon.

Et stort antall ambulanser ble umiddelbart kjørt til stedet, men foruten at selvmordsbomberen døde meldes det kun om tre tilfeller av lettere skader.

Hevnangrep

Eksplosjonen i Jerusalem kommer etter to dager med harde israelske gjengjeldelsesangrep mot palestinske mål i Gaza og på Vestbredden.

I går ble to palestinere drept og 120 skadd, blant dem flere skolebarn, da Israel aksjonerte med helikoptre og kampfly mot blant annet palestinske politistasjoner. Det var ifølge NTB det mest massive angrepet siden det palestinske opprøret begynte for 14 måneder siden.

I Ramallah ble politistasjonen og hovedkvarteret til Yassir Arafat i byen ødelagt. Arafat selv befant seg i hovedkvarteret, men den palestinske lederen kom uskadd fra angrepet.

En talsmann for Arafats selvstyremyndigheter betegnet den nye israelske angrepsbølgen mot Vestbredden og Gaza som «en krigserklæring». Israel er på sin side forberedt på å gjennomføre nye og hardere angrep dersom de palestinske myndighetene ikke stopper terroristene som angriper Israel.

Israels angrep mandag og tirsdag var i første omgang rettet mot de palestinske selvstyremyndighetenes bygninger og installasjoner, men hadde også som mål å undergrave Arafats og palestinernes myndighet.

Mandagens og gårsdagens israelske luftangrep kom etter forrige helgs blodige selvmordsaksjoner i Jerusalem og den nordlige havnebyen Haifa. Tre palestinske ekstremistiske islamister tok 25 israelere med seg i døden da de sprengte seg selv i lufta.

Krise i fredsprosessen

Den siste ukas hendelser har utviklet seg til en eskalerende voldsspiral. Dette har brakt den israelsk-palestinske konflikten til et krisepunkt.

Den amerikanske utsendingen Anthony Zinni er i øyeblikket i Israel, hvor han etter planen skulle bidra til å føre fredsprosessen videre. Dette synes i øyeblikket nytteløst.

Dagens eksplosjon skjedde ved et hotell like ved hotellet der Zinni bor under sitt Israel-opphold.

ÅSTEDET: Politi og bombeeksperter kom raskt til åstedet i Jerusalem sentrum etter at en aktivist tok livet av seg da han utløste en bombe festet til kroppen. Rester etter selvmordsbomberen lå spredt utover åstedet, men han klarte ikke å ta uskyldige med seg i døden.Foto: SCANPIX/REUTERS
Hele Norges coronakart