FØRSTE VALG ETTER BORGERKRIG: Her avgir Sri Lankas president Mahinda Rajapaksa sin valgstemme i Medamulana, drøye 20 mil sørøst for hovedstaden Colombo. Presidentvalget er det første etter at LTTE ble knust. Foto: REUTERS/SCANPIX
FØRSTE VALG ETTER BORGERKRIG: Her avgir Sri Lankas president Mahinda Rajapaksa sin valgstemme i Medamulana, drøye 20 mil sørøst for hovedstaden Colombo. Presidentvalget er det første etter at LTTE ble knust. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer

Bombeeksplosjoner på valgdagen på Sri Lanka

Minst to av bombene gikk av utenfor hjemmet til en lokal leder for regjeringspartiet. Det er ikke meldt om skadde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Det er ikke meldt om skadde etter flere bombeeksplosjoner nord på Sri Lanka tirsdag morgen, kort tid før åpningen av stemmelokalene i presidentvalget.

Minst to bomber eksploderte utenfor hjemmet til en lokal leder for regjeringspartiet SLFP i byen Jaffna, opplyser et senter som overvåker voldshandlinger i forbindelse med valget.


Innbyggerne i Jaffna kunne høre til sammen minst fire eksplosjoner på morgenkvisten, men det var uklart nøyaktig hva som forårsaket alle smellene.


Seierherrer

Utenfor hovedstaden Colombo, på vestkysten av øya, hadde folk allerede stått i kø en halvtime da valglokalene åpnet klokka 7 lokal tid. Over hele landet finnes det rundt 11.000 steder hvor folk kan avgi stemme.


Hovedmotstanderne i valget er sittende president Mahinda Rajapakse og den tidligere hærsjefen Sarath Fonseka. Begge er populære på grunn av regjeringsstyrkenes seier over opprørsgruppen LTTE i fjor vår.


Rajapakse ba mandag om at valget må bli fritt og rettferdig, slik at folk kan stemme uten å frykte angrep eller voldshandlinger.

- Sri Lankas regjering ber om et fredelig valg og er forpliktet til å ta de skrittene som vurderes som nødvendige for å sikre dette, sa presidenten i en uttalelse.


Voldelig valgkamp

Presidentvalget på Sri Lanka tirsdag er det første etter at LTTE ble knust etter en nesten fire tiår lang borgerkrig. Mellom 80.000 og 100.000 mennesker mistet livet i krigen, ifølge FN.


Rundt 120.000 offentlige tjenestemenn vil føre tilsyn med presidentvalget, hvor 14 millioner mennesker kan velge mellom 22 kandidater.

Til tross for at krigen er slutt, har valgkampen vært skjemmet av en rekke voldsepisoder. Til sammen er fire mennesker drept, mens flere hundre er blitt såret.


I det tamilske området Vavuniya, nord på Sri Lanka, møtte få mennesker opp for å stemme tirsdag morgen. Valgobservatører på stedet mistenker at årsaken kan være eksplosjonene i Jaffna.


- Mange av dem vi snakker med, har hørt om eksplosjonene. De er bekymret for voldshandlinger her, sier observatøren Bhupendra Prasad Poudyat, som kommer fra Nepal. (NTB)

HOLDER VAKT: En politimann holder vakt utenfor et valglokale i Medamulana på Sri Lanka tirsdag. Foto: REUTERS/SCANPIX
HOLDER VAKT: En politimann holder vakt utenfor et valglokale i Medamulana på Sri Lanka tirsdag. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer