Bombefrykt i USA

USA frykter at terrorister skal bruke amerikansk materiale til radioaktiv bombe. Arrestasjonen av fundamentalisten fra Chicago gir skremmende perspektiver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lenge før Abdullah al Muhajir ble arrestert i Chicago 8. mai, hadde amerikanske myndigheter trukket en skremmende konklusjon: Osama bin Laden har nok cesium, strontium eller kobolt til å gjennomføre et radioaktivt angrep i USA. Problemet for al-Qaida er hvordan de skal få materialet til en «skitten bombe» inn i landet.

Avsløringen av al Muhajir gir redselen for en bombe som gjennom spredning av radiokativitet kan gjøre store byområder ubeboelige i tiår, ny vekt. Nå frykter amerikansk etterretning at terrorister skal kjøpe eller stjele radioaktivt materiale i USA.

Lite er nok

Etterretningskilder avisa Washington Post har snakket med, antar at bin Ladens bombemateriale fortsatt befinner seg i Asia. De tviler på at terroristene vil ta sjansen på å smugle noe av det til USA.

En «skitten bombe» sprer radioaktiv forurensning i lufta ved at vanlige eksplosiver slynger det radioaktive materialet ut i form av støv. Siden frykten en slik bombe ville skape kanskje er terroristenes viktigste mål, trenger de ikke nødvendigvis store mengder radioaktive stoffer for å tvinge en amerikansk storby til langvarig evakuering.

- Det er mer sannsynlig de vil skaffe stoffene i USA hvis de skal bruke dem her, sier en tjenestemann som er kjent med de siste risikoanalysene.

Lett tilgjengelig

Plutonium og anriket uran oppbevares trolig svært trygt i USA. Disse stoffene kan anvendes i en virkelig atombombe. Men sikkerheten er langt svakere for lavstrålende kjernefysisk materiale.

Flere tusen private selskaper og universiter bruker cesium, strontium, kobolt og americium i behandling av kreftpasienter, sterilisering, stråling av matvarer, overvåking av oljebrønner og inspeksjon av sveiseskjøter. Mengdene varierer fra ørsmå kvantiteter americium i røykvarslere til tykke koboltstaver på en fots lengde i næringsmiddelindustrien.

Det amerikanske strålevernet rapporterte sist måned at selskaper og institusjoner mistet oversikt over minst 1 500 beholdninger med radiokativt materiale de siste fem år og at over halvparten aldri ble funnet igjen.

Nærmere 30 000 utstyrsdeler med radioaktive stoffer er lagt til side eller kastet, anslår USAs miljøvernbyrå.

Så sent som i mars ble et måleinstrument fra industrien med en betydelig mengde cesium funnet hos en skraphandler i North Carolina.

På avveie

Slik fant man ut at et selskap i Maryland hadde kvittet seg med minst fire målere. Fysikeren Henry Kelly fortalte utenrikskomiteen i Senatet at den aktuelle mengden cesium kunne males opp i fine partikler. Ved hjelp av fem kilo TNT kunne en terrorist gjøre 40 kvartaler i en stobry ubeboelige i tiår, mente han.

Enda mer bekymringsfult var tyveriet av 19 tuber medisinsk cesium fra et sykehus i Greensboro. Etterforskerne mente tyvene hadde hjelp fra ansatte og stoffet er aldri funnet.