Bombefunn i Oslo under verdensbankmøtet

Oslopolitiet lokaliserte og uskadeliggjorde en bombe under Verdensbankens møte i hovedstaden tidligere i sommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bomben som inneholdt 30-40 gram sprengstoff, ble funnet på en kafé like ved Politihuset i Oslo mandag 24. juni, skriver Bergens Tidende. Det var samme dag som demonstrasjonstoget mot Verdensbanken gikk gjennom hovedstadsgatene.

Hemmeligholdt

- En av våre eksperter ved kriminalteknisk avdeling tok med seg det som viste seg å være en bombe. Den ble uskadeliggjort og demontert, og den inneholdt 30-40 gram sprengstoff - mer enn nok til å skape en kraftig sjokkvirkning, bekrefter politimester Anstein Gjengedal i Oslo politidistrikt overfor avisen.

Bombefunnet har inntil nå vært holdt hemmelig. Det var innehaveren av kafeen som oppdaget en mistenkelig gjenstand og tilkalte politiet.

Politiet har undersøkt bomben videre med sikte på å finne interessante spor. Resultatet av undersøkelsene er ennå ikke klare. Gjengedal vil ikke si noe om hvem som kan ha stått bak eller hva motivet deres kan ha vært, men han sier det er en kjent sak at slike bomber har være brukt under tilsvarende tilstelninger i utlandet tidligere - mot politifolk og -hester - for å oppnå sjokkeffekt.

Falske meldinger

Gjengedal sier også at politiet sitter inne med sikker informasjon om at tilreisende demonstranter gjorde flere forsøk på å provosere politiet og få politiet til å rykke ut i løpet av de dagene verdensbankmøtet pågikk. Blant annet ble det ringt inn flere meldinger med beskjed om at det pågikk knivstikking på Vaterland torg.

Men politiet hadde hele tiden full oversikt over situasjonen i området, og lot seg ikke provosere eller lokke til å rykke ut.

- Vi visste at meldingene var falske, seier Gjengedal.

Politiet kom også over lager av stein som trolig var samlet med sikte på å kastes mot politiet. Steindepotene ble holdt under oppsikt.

NTB