Bombegruppa er ferdige på stedet, reduserer sperringene og har avsluttet arbeidet på Blindern

Etter skuddrama og funn av bombeliknende gjenstand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Politiet iførte seg i 10.40-tida verneutstyr og fortalte at de skulle igang med arbeidet å uskadeliggjøre den bombeliknende gjenstanden som ble funnet på universitetsområdet Blindern. Funnet ble gjort etter at en vekter ble skutt i brystet i 02.40-tida i natt.

Klokka 11.40 opplyser de at de er ferdige på stedet. De varslede smellene uteble, og politiet vil foreløpig ikke si noe om hvordan de har arbeidet.

- Trygt på Blindern - Da er vi ferdig med undersøkelsene på stedet. Detaljer på hva vi har gjort vil komme fram i en pressekonferanse på politihuset klokka 12.30. Vi har gjort de undersøkelsene som skal til og det er ingenting som er farlig nå, sier innsatsleder Torgeir Brenden til pressen på stedet.

Han vil ikke kommentere om gjenstanden er uskadeliggjort, men meddeler at bombegruppa har tatt av seg verneutstyret og at det nå er trygt på Blindern.

- Vi vet fortsatt ikke om det er en bombe, men bombegruppa gjør seg nå klar for å uskadeliggjøre gjenstanden. Det vil komme et kontrollert smell som resultat av bombegruppas handling, sa operasjonsleder Tor Jøkling til Dagbladet tidligere.

Det er både brannbil, ambulanser og bomberobot på stedet onsdag formiddag. Dagbladets reportere forteller at politiets krimteknikere kom til stedet i 10.15-tida.

<strong>PÅ STEDET:</strong> Det er fullt politioppbud på universitetsområdet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PÅ STEDET: Det er fullt politioppbud på universitetsområdet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Bombegruppa vår mener det er en mistenkelig gjenstand, og vi har ikke kunnet konkludere med at den er ufarlig. Det er noe som åpenbart er laget for å se ut som en bombe. Men om det faktisk inneholder sprengstoff eller er en dummy, vet vi ikke, operasjonsleder Jøkling.

- Den er bevisst laget for å se ut som en bombe. Den er egnet til å skape frykt, sier operasjonslederen om gjenstanden.

I forbindelse med hendelsen er det opprettet en flyforbudssone med en radius på 2 nautiske mil fra Blindern, opplyser politiet på Twitter.
Utrygge Jøkling opplyser at områdene som er sperret av, betegnes som utrygge.

- Men områdene i nærheten som er ikke er sperret av, er områder vi har vurdert som trygge for folk å ferdes i, sier operasjonslederen.

Funnet som ble gjort ved inngangen til T-banestasjonen er ikke en bombelignende gjenstand, men et klesplagg, bekrefter operasjonslederen.

Skutt i brystet T-banestasjonens inngangparti ble sperret av få timer etter at det ble gjort funn av en bombelignende gjenstand på universitetsområdet, etter at vekteren ble skutt i brystet. De sperret av stasjonen for å sikre seg et klesplagg, ei jakke, som kan tilhøre en av de antatte gjerningspersone, sa Jøkling i 09.48-tida.

De to mistenkte gjerningsmennene løp i natt fra vekteren, før de snudde seg og én av dem skal ha avfyrt fire, fem skudd mot ham.

Vekteren hadde skuddsikker vest på, og ble derfor bare lettere skadd av skuddet som traff ham i brystet. Skytingen etterforskes som drapsforsøk.

- Han er ikke alvorlig skadet. Han er blitt truffet i vesten, og muligens i armen. Det er trolig skutt med et finkalibret våpen, sa operasjonsleder Vidar Pedersen til Dagbladet tidligere i dag.

- Dette skjedde ved fysikk-bygget som er lenket til kjemibygget. Mistenker dere at bombegjenstanden består av deler som er stjålet fra bygget?

- Det er ingenting som tyder på innbrudd eller at det stammer fra bygget, så det blir kun spekulasjoner, sa Jøkling til Dagbladet i nitida onsdag morgen. 

- Har allerede skutt Politiet ønsker tips fra publikum med opplysninger om de antatte gjerningspersonene. De har beskrivelser av den ene, men ikke den andre, antatte gjerningspersonen.

- Det er ingenting som tyder på at de er farlige for andre, men de har skutt mot en vekter, så hvis noen observerer noe som kan være av interesse, så vil vi heller at de ringer oss en gang for mye enn en gang for lite, sier Jøkling til Dagbladet.

Operasjonslederen vil ikke si noe om den bombelignende gjenstandens utseende, eller hvor stor gjenstanden er.

Samtidig bes de ansatte ved universitetet om å ikke møte opp på jobb i dag, og flere er sendt hjem, forteller prorektor Ragnhild Hennum til Dagbladet.

«Ansatte som skal på jobb i de avsperrede bygg; fysikk, kjemi og astrofysikk, bes om å ikke møte på jobb i dag, da byggene er avsperret. Andre ansatte og studenter kan komme til Blindern som vanlig», heter det på UIOs nettsider.

1.75 høy, rød caps Politiet jakter fortsatt to mistenkte gjerningspersoner.

Han fortalte at vekteren beskrev mannen som skjøt slik:

- Han skal være cirka 1.75 cm høy, med rød caps, svart jakke og grå sko. Han beskrives som hvit i huden, og snakket engelsk. Han har ikke gitt noen nærmere beskrivelse av den andre mannen, sa Pedersen.

LES OGSÅ: Vekter skutt på Blindern, politiet søker etter to gjerningsmenn

LES OGSÅ: Bombelignende gjenstand funnet etter Oslo-skyting

<strong>SPERRET AV:</strong> Et område ved inngangspartiet til Blindern T-banestasjon er i nitida sperret av. Foto: Bjørn Langsem /Dagbladet
SPERRET AV: Et område ved inngangspartiet til Blindern T-banestasjon er i nitida sperret av. Foto: Bjørn Langsem /Dagbladet Vis mer

LES OGSÅ: Kollegaen skutt i natt: - Vi føler oss ikke trygge

Har du bilder, innspill, video eller annen informasjon? Last opp videoen din til DBTV-desken, send SMS/MMS til 2400, ring 24 00 00 00 eller skriv til oss på 2400@dagbladet.no.

BOMBEROBOT: Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BOMBEROBOT: Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer