Bombehunder gransker bilene

I hele dag gjennomsøker politihundene de fire norske bilene som var involvert i bilulykka. Den arresterte kroppsbyggeren fra Bergen hevder at han ikke visste hvor flaskebomba og sprengstoffet i bilen kom fra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

26-åringen har i dagens avhør benektet enhver kjennskap til sprengstoffet. Han stanset etter at kameraten kolliderte på E6 ved Halmstad på den svenske vestkysten natt til i går, og begynte å plukke opp gjenstander fra den smadrede bilen. Blant annet en flaske med et sprengemne.

- Min klient oppdaget denne flaska og gjorde en brannmann oppmerksom på den mistenkelige gjenstanden, sier hans norske forsvarer, advokat Jørgen Riple.

Bak i 26-åringens BMW fant politiet ei kasse med 8-10 fenghetter, og de tror at flere sprengstoff-relaterte gjenstander finnes i bilene til de to venneparene fra Bergen.

- Min klient visste ikke at denne kassa lå i bilen som er registrert på et annet navn, sier Riple til Dagbladet.no.

Kona venter pengeløs

26-åringen er siktet for å ha planlagt alvorlig vinningskriminalitet med sprengstoffet. I passasjersetet hadde han kona, men deres felles barn var ikke med på turen. Hun er ikke siktet, og derfor fri til å dra hjem til Norge.

- Hun har ingen penger, og vi hjalp henne med innkvartering på et vandrerhjem i natt. I dag har hun ventet på politistasjonen, sier informasjonssjef Christer Harplinger i Hallands-politiet.

Hun har gitt signaler om at hun vil vente til ektemannen blir sluppet fri. Hva som skjer videre avhenger av hva bombehundene finner i dag og i kveld. Bergens-mannen kan bli framstilt for varetekt onsdag eller torsdag dersom politiet finner tilstrekkelig med bevis for å opprettholde siktelsen.

- Søket i bilene tar lenger tid enn vi trodde, men i morgen tidlig skal vi ha noe å legge fram for påtalemakten, sier Harplinger til Dagbladet.no.

Venter på Kripos-svar

Siden 10.30 i dag har hundene gått gjennom de to bilene som ikke var involvert i selve kollisjonen i går. I ettermiddag kommer turen til bilene som var med på kollisjonen som krevde tre menneskeliv og to skadde. Fortsatt tyder alt på at det var tilfeldig at samtlige fire biler er norske.

Svensk politi faxet i dag personalia på nordmennene til sine kolleger i Kripos for å få sjekket blant annet rullebladene, men tilbakemeldinga har ikke kommet.

Den norske kvinnen (19) som ligger på sykehuset i Lund er fortsatt alvorlig skadd, men tilstanden er stabil. Faren til 19-åringen har fløyet fra Norge for å være hos henne. Den norske 36-åringen som ligger på det lokale sykehuset, har arm- og ribbeinsbrudd, men tilstanden hans er ikke alvorlig. Også 36-åringen har blitt avhørt i dag.

To kjærestepar på ferie

Det var på E6 nord for Halmstad at den dramatiske ulykka skjedde i 01.30-tida natt til mandag. En norsk 16-åring punkterte Opel'en som han var alene i på E6 i sørgående retning - snaue fire timers biltur sør for Strømstad. Med mobilen ringte han sin 36 år gamle bror som også kjørte i samme område.

- Broren ankom stedet for å hjelpe til med punkteringa. I baksetet sov to tsjekkiske haikere som han hadde plukket opp like før svenskegrensa, forteller Harplinger i Hallands-politiet.

Uten forvarsel smalt en norskregistrert Mercedes inn i storebrorens Opel der den sto parkert i veikanten. Den 26 år gamle føreren i Mercedes'en omkom momentant etter at bilen snurret rundt for så å lande på hjulene. Hans 19 år gamle kvinnelige passasjer overlevde, men ble alvorlig skadd. De to haikerne døde etter noen timer av skadene. Den 36-årige storebroren som sto i veikanten, ble truffet i sammenstøtet og fikk bruddskader.

Muskelmann fra Bergen

Etter kollisjonen stanset BMW'en med Bergens-ekteparet i veikanten. Interessen deres for bagasjen i ulykkesbilen fikk politiet til å ransake BMW'en hvor de fant fenghette-kassa. Politiet aner ikke hvorfor de fire nordmennene pakket sprengstoff i bilene før ferien. Målet for turen var København hvor de skulle feriere fram til helga.

Den arresterte 26-åringens forsvarer avviser at klienten tilhører et MC-miljø slik Bergens Tidende skriver i dag.

- Hvis han tilhører noe spesielt miljø i det hele tatt, må det være kroppsbyggermiljøet, sier advokat Jørgen Riple.

26-åringen er fra før siktet i en narkosak i Hordaland hvor han skal ha medvirket til oppbevaring av seks kilo hasj og 100 gram kokain. Hans avdøde kamerat er også en kjenning av politiet.

<B>DØDSKRASJ: Her på E6 ved Halmstad omkom tre personer i en bilulykke. Da en fjerde bil ankom, fant politiet sprengstoff.