Bombehunder i kamp mot terror

Det finnes ingen teknologi i dag som kan overgå deres luktesans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter terroraksjonene forrige uke, tar de britiske myndighetene nå i bruk flere titals bombehunder på undergrunnsbanen i London, skriver BBC News.

Hundepatruljene skal overvåke togene, billettlukene og stasjonene, ifølge en talsmann for British Transport Police (BCP).

- De har allerede startet å patruljere undergrunnen og skal fortsette på ubestemt tid, forklarer han til BBC.

Spesialtrent

Hundene har fra før blitt brukt til å overvåke t-banenettet i Øst-London for å forhindre narkotikasalg.

De blir også benyttet på ekspresstoget til Heathrow flyplass på jakt etter eksplosiver.

De foretrukne hunderasene er labrador og ulike typer spanieler, og de utvalgte hundene gjennomgår et intensivt åtteukers treningskurs.

- Disse hundene opererer akkurat som hunder som søker etter narkotika, bortsett fra at de har blitt trent opp til å lukte seg frem til eksplosiver. Og de er langt mer effektive enn noe maskin, fortsetter talsmannen for BCP.

DAGEN ETTER: Det ble lagt igjen mange blomsterbutikker utenfor t-bane-stasjonen King`s Cross i London der en av fire bomber gikk av den 7. juli. Foto: EPA/SCANPIX
DAGEN ETTER: Det ble lagt igjen mange blomsterbutikker utenfor t-bane-stasjonen King`s Cross i London der en av fire bomber gikk av den 7. juli. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

Overvåker

USA har også kommet til den samme konklusjonen.

Etter terrorangrepene 11. september har Washington og New York alene mottatt i overkant av 49 millioner dollar for å forbedre sikkerheten på sine transportsystem.

Ifølge MSNBC ble disse pengene brukt på avansert overvåkningsutstyr, blant annet PROTECT - Program for Response Options and Technology Enhancements for Chemical/Biological Terrorism.

Systemet består av en rekke følsomme sensorer som ble montert på halvparten av alle t-banestasjonene i Washington.

Disse sensorene kan spore opp og gjenkjenne en rekke potensielt farlige gasser og kjemikalier.

Men selv denne høyteknologiske innrettningen er kun ment for å redusere faren og begrense dødstallet, fordi det i praksis bare fungerer som et varslingsanlegg.

Intens jakt

BANEBRYTENDE TEKNOLOGI: Forskere verden over jobber på spreng for å utvikle innrettninger som kan forhindre mulige terrorangrep. Les mer om iris-skannere og avanserte detektorer her. Foto: EPA/SCANPIX
BANEBRYTENDE TEKNOLOGI: Forskere verden over jobber på spreng for å utvikle innrettninger som kan forhindre mulige terrorangrep. Les mer om iris-skannere og avanserte detektorer her. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

Assisterende leder for sikkerhet og risikoforebygging ved Washington Metropolitan Area Transit Authority, Fred Goodine, tror det er nærmest umulig å finne frem til alle som bærer eksplosiver eller andre farlige substanser.

- Teknologien er ikke der, i alle fall ikke i dag. Ikke hvis du vil ha et åpent system, slik som massetransport er, sier Goodine til MSNBC.

Private så vel som offentlige institusjoner i USA er nå engasjert i en intens jakt på teknologien som kan forhindre fremtidige terroraksjoner.

I landets største byer innebærer det å sørge for en trygg vei for mer enn 14 millioner mennesker som benytter seg av transportsystemene hver eneste dag.

Sniffere

Department of Homeland Security gjennomførte i mai i år et pilotprosjekt på togstasjonen i staten Maryland.

Prosjektet, som koster en million dollar, foregikk i 30 dager.

Målet på denne tiden var å sjekke om det i det hele tatt er mulig å få til en effektiv sikkerhetssjekk av så mange reisende på en gang.

I denne perioden passerte alle passasjerene som skule reise fra New Carrollton-stasjonen i Washington D.C. avanserte «sniffere».

I 12 sekunder måtte de stå stille, mens en sensor i taket forsøkte å lukte seg frem til spor etter eksplosiver.

Skanneren sendte også ut åtte luftstråler i lårhøyde for å løsne på partikler som satt fast på klærne.

Ingen løsninger

Etter avsluttet prosjekt konkluderte myndighetene med at dette systemet var ubrukelig for travle knutepunkter med mange passasjerer og hyppige togavganger.

Selve undersøkelsen tok for lang tid og førte til forsinkelser.

Liknende forsøk har blitt gjennomført på to t-banestasjoner i Boston i fjor sommer under Democratic National Convention.

Myndighetene kunne i etterkant konkludere med at den eneste grunnen til at det fungerte noenlunde tilfredsstillende, var fordi folk var svært forståelsesfulle ovenfor denne unntakstilstanden.

Ved normal drift er slike forsinkelser på grunn av sikkerhetsmessige årsaker, uakseptable.

Kan ikke gi opp

Ifølge CNN-Gallup-undersøkelse, som MSNBC siterer, er 69 prosent av alle amerikanere positive til bruk av metalldetektor på all offentlig transport.

Men landets myndigheter vegrer seg for å ta i bruk denne løsningen.

- Kan du forestille deg metalldetektorer på t-banen i New York? Hvis undergrunnen ikke fungerer på grunn av sikkerhetstiltak, har vi tapt krigen, fordi da har de drevet oss vekk fra t-banen, sa sekretær i Homeland Security, Michael Chertoff, til Washington Post.

Department of Homeland Security ble opprettet på initiativ fra president Bush og samlet 22 offentlige institusjoner i kampen om å bekjempe terrorisme.

- Det finnes noen togstasjoner som har utstyr for å oppdage spesifikke biologiske stoffer i lufta, men det eksisterer ikke et enkelt system som garanterer at det ikke kommer folk på toget med eksplosiver, forklarte Chertoff.

Få patruljer

Det eneste sikre som gjenstår er hunder. I USA på nåværende tidspunkt finnes det 100 hunder som er spesialtrent på å lukte seg frem til 19 000 forskjellige typer eksplosiver.

Ytterligere 400 er til utlån verden over, blant annet til Irak.

Og selv om hunden er helt avhengig av at de forskjellige stoffene avgir nok lukt og at personen som bærer disse ikke er for langt unna, finnes det foreløpig ingen menneskeskapte mekanismer som kan slå hundenes fantastiske luktesans.

FØR STORBESØKET: Store politistyrker gjennomsøkte Oslo sentrum da dronning Elizabeth og hertugen av Edinburgh besøkte Oslo Rådhus i mai 2001. Her blir en av flere søppelkasser sjekket av en bombehund.
NØDVENDIG HJELP: En av politiets bombehunder er her på vei sammen med en politimann i verneutstyr for å sjekke en skinnveske som ble funnet hensatt innenfor porten til den britiske ambassadeboligen i Drammensveien. Det viste seg at vesken ikke inneholdt noe mistenkelig.
STÅR KLARE: Politimenn med hunder passer på utenfor inngangen til Paddington stasjon i London dagen da terrorangrepene fant sted.
EKSTRA VAKTHOLD: En soldat sjekker en av togene i Washington D.C. den 7. juli. Sikkerheten den dagen ble kraftig skjerpet.
HOLDER VAKT: Også på Gare du Nord-togstasjonen i Paris ble det raskt økt overvåkning etter hendelsene i London.