Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bombeliknende gjenstand funnet i Oslo - en person anholdt av politiet

Stort område sperret av på Grønland, mens bombegruppa gjør undersøkelser. Mannen har status som mistenkt. Politiet har utført en kontrollert sprenging og sier faren er over. 

BOMBELIKNENDE GJENSTAND: Politiet har sperret av et stort område på Grønland etter å ha funnet en bombeliknende gjenstand. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet har sent lørdag kveld sperret av et stort område på Grønland øst i sentrum av Oslo, etter funn av en bombeliknende gjenstand.

Rundt klokken halv ett gjennomførte politiet en kontrollert sprenging av gjenstanden, og et høyt smell ble hørt i området rundt Grønland torg i Oslo sentrum. Faren er nå over, opplyser politiet.

BOMBEROBOT: Politiets gjennomførte en kontrollert sprenging på stedet. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
BOMBEROBOT: Politiets gjennomførte en kontrollert sprenging på stedet. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Tungt bevæpnet politi har vært på stedet fra pakken først ble funnet. Like før klokken 02.00 opplyser Dagbladets reporter på stedet at politiet er i ferd med å fjerne sperringene og åpne området igjen.

- Smellet var bombegruppas apparat som var på stedet, og som gjorde et forsøk på å uskadeliggjøre gjenstanden, opplyser Svein Arild Jørundland i politiet til pressen.

- Høyere smell enn normalt

Han sier mye tyder på at «noe har gått i lufta» under den kontrollerte sprengingen, utover politiets eget sprengstoff, men Jørundland kan ikke svare på om det er funnet sprengstoff på stedet eller ei.

VÆPNET AKSJON: Væpnet politi holder vakt ved sperringene. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
VÆPNET AKSJON: Væpnet politi holder vakt ved sperringene. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Akkurat hva det er vi fant, kan jeg ikke si noe om, men det var et høyere smell enn det normalt vil være når vi foretar slike sprengninger, fortsetter Jørunland.

Politiet opplyser nå at faren i området er over, og at sperringene etterhvert blir fjernet. Politiet vil foreløpigi ikke ut med hva de fant i den mistenkelige gjenstanden.

PST melder at de overtar etterforskningen rundt den bombelignende gjenstanden som ble funnet og detonert av politiet på Grønland i Oslo.

- Satt ned til å gå av

En mann er i avhør hos politiet, men de vil ikke kommentere noe rundt mannens identitet.

- Bombegruppen er på nytt framme for å sjekke effekten av detonasjonen, og må se om det er noe mer som må gjøres før vi kan slippe opp sperringene, sier Jørundland videre.

FUNNSTEDET: Bak presenningen ligger objektet politiet reagerte på. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
FUNNSTEDET: Bak presenningen ligger objektet politiet reagerte på. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Vi har funnet en anretning vi mistenker er satt ned for å kunne gå av, altså det vi omtaler som en bombeliknende gjenstand. Det kan dog virke som om dette er en gjenstand som ikke har stort skadepotensial, sa operasjonsleder Marita Aune i Oslo-politiet til Dagbladet tidligere lørdag kveld.

Funn lørdag kveld

Det var lørdag kveld at politiet fant en kasse rundt 30 x 30 centimeter. Den ble funnet ute på gata ved brua her i Grønlandsleiret.

- Den er av en sånn størrelse at vi tror ikke den har et stort skadepotensial, men vi er nødt til å undersøke den. Vi har satt tilstrekkelige sperringer, slik at publikums sikkerhet er ivaretatt, sier Jørundland.

Politiet varslet om hendelsen klokka 22.35, og sperret da av området.

I 23.30-tida utvidet politiet sperringene med ca. 100 meter, fra Motzfeldts gate til Christian Kroghs gate.

Samtidig sendte de inn bombegruppas robot, som formodentlig skal undersøke og uskadeliggjøre den mistenkelige gjenstanden.

I mellomtida er et større område fortsatt sperret av, og folk holdes unna inntil politiet får avklart situasjonen.

Saken ble kjent for politiet da en patrulje påtraff en person som nå har status som mistenkt i saken.

- Den patruljen som stanset ham har jeg ikke snakket med. Men de fattet mistanke for gjenstanden, kikket på den, synes den var mistenksom og da startet vi det apparatet vi startet, opplyste Jørundland i politiet til pressen, ifølge NTB.

Personen er nå anholdt.

- Vi har kontroll på personen, som foreløpig har status som mistenkt. Han vil bli avhørt, og vi vil komme tilbake med mer informasjon etter det, sier operasjonsleder Aune.

Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Måtte forlate utested

Aleksander Valdal tok en pils på utestedet Stargate ved Vaterlandsbrua da han så at politiet begynte å sette opp sperringer like ved.

- Jeg gikk ut og spurte om hva som foregikk, og fikk beskjed fra politiet om at vi alle måtte gå innendørs. Så gikk det rundt 15 minutters tid, før vi fikk beskjed om at alle måtte forlate bygget, sier Valdal.

Dagbladet kommer med mer.

Foto: Lise Rafaelsen / Dagbladet
Foto: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer