Bombemann beklager antall døde

En tidligere offiser i det indonesiske luftforsvaret skal ha innrømmet å ha laget Bali-bomben. Han beklager antall døde, men vil ikke si hvem som ba ham lage bomben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Indonesisk politi bekrefter i dag at en mann har meldt seg og sagt at han var den som lagde bomben som lørdag tok livet av over 180 mennesker på ferieøya Bali.

Mannen skal ha fått opplæring i bruk av sprengstoff mens han tjenestegjorde i det indonesiske luftforsvaret. Han ble dimittert på grunn av upassende oppførsel.

Indonesisk politi har funnet spor av det kraftige plastiske sprengstoffet C4 i ruinene etter bombeangrepet. Sprengstoffet har blitt brukt i en rekke terroraksjoner (se faktaboks).

- Dette angrepet har blitt godt planlagt og har krevd ekspertise i avansert bombelaging. Dette har vært en komplisert oppgave som lokale grupper ikke har mulighet til å gjennomføre, sier Mohamad Abdul Hendripriyono, lederen for indonesisk etterretning.

Massiv jakt

C-4

C-4 er et meget kraftig, militært plastisk sprengstoff. Hovedingrediensen er RDX, som også finnes i nyttårsraketter. Sprengstoffet kan enkelt formes for hånd, og kan detonere dersom det brenner.

C4 og terror:

  • 4.1.2002: Smugling avslørt i Rødehavet: Lasteskipet «Karine A», som var fylt med 50 tonn våpen, inneholdt 2,5 tonn med TNT og C4. Lasten var trolig bestilt av Hizbollah-militsen.
  • 22.12.2001: American Airlines Flight 63 på vei fra Charles de Gaulle-flyplassen i Paris til Miami: Abdel Rahim forsøker å sette fyr på sprengstoffet (C4) han har i skoene. 197 mennesker var om bord, og bare heltemodig opptreden fra flypersonalet og passasjerer avverget trolig en katastrofe.
  • 12.10.2000: C4 ble brukt da det amerikanske marinefartøyet «USS Cole» ble utsatt for et terrorangrep i Jemen. 17 soldater ble drept og 39 skadd.
  • 21.12.1989: 270 mennesker døde etter at Pan Am Flight 103 eksploderte over Lockerbie i Skottland.

5400 politifolk jakter nå på de ansvarlige for bombeangrepet. Politi fra Australia, Storbritannia, Japan, Tyskland og USA deltar også i jakten.

Så langt har ingen grupper påtatt seg ansvaret for bomben. En av Indonesias mest voldelige islamske grupper, Laskar Jihad, sier nå et de vil legge ned organisasjonen. Politiet har ikke knyttet gruppen til angrepet, og ledelsen i lakar Jihad sier nedleggelsen skyldes en teologisk uenighet mellom organisasjonens leder og religiøse ledere i Indonesia og Midtøsten.

Hoveddelen av etterforskningen retter seg fortsatt mot en annen ekstrem islamistisk gruppe, Jermaah Islam, som skal være knuttet til al-Quaida-nettverket. Gruppen opererer på Filippinene, Indonesia og i Malaysia og Australia.

Frykter flere bomber

Ifølge Washington Post skal indonesiske myndigheter fått nyss om at et terrorangrep var nært forestående en uke før Bali-bomben. Sikkerheten ble skjerpet på 60 forskjellige steder i øyriket, men Bali var ikke blant disse. Politiet regnet ikke med at militasnte grupper ville angripe denne øya. Nye bomber utelukkes ikke.

- Det er grunn til å tro at dette ikke var en isolert hendelse. Dette kan være det første av en rekke slike angrep i regionen, sier Andrew Tan, sikkerhetsanalytiker i Singapore sitt institutt for forsvars- og sikkerhetsstudier, til Washington Post.

<B>AUSTRALSKE ETTERFORSKERE: Mange av de drepte var fra Australia, og de har sendt etterforskere til Bali for å hjelpe til med etterforskningen.
OVER 180 DØDE: To bomber gikk og drepte minst 180 mennesker på Bali. Nå har en tidligere offiser innrømmet at han laget bomben.