Bombemann med i terrornettverk?

Richard Reid (28), som forsøkte å sprenge et amerikansk fly ved hjelp av sprengstoff han hadde gjemt i skoene, kan være med i Osama bin Ladens al-Qaida-nettverk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Reid, som er britisk muslim, besøkte jevnlig samme moské i det sørlige London som Zacharias Moussaoui - den eneste som til nå er tiltalt i forbindelse med flyangrepene i USA 11. september.

Kilder i den amerikanske administrasjonen har også, ifølge CNN, sagt at flere av al-Qaida-soldatene som nå er internert i Afghanistan, skal ha gjenkjent Reid fra bin Ladens treningsleirer i landet.

- Ikke alene

Avisa The Boston Globe skriver at FBI tror at Reid var en del av et større nettverk av islamske ekstremister, og at etterforskningen så langt antyder at Reid ikke handlet alene.

Reid er født i London. Hans mor er britisk, mens faren er fra Jamaica. Britisk politi kjenner ham som en småkriminell som har sonet flere dommer. Han skal ha konvertert til islam mens han satt i fengsel.

Lederen for moskeen i London hvor Reid ofte kom, Abdul Haqq Baker, sier at han fikk undervisning i «vanlig islam», men at han etter hvert mente at hans lærere var for passive overfor «Vestens urett».

Hellig krig

Han fikk seinere kontakt med mer ekstreme elementer i det muslimske miljøet i London. Han begynte å kle seg i militært utstyr og snakket om å kjempe jihad, eller hellig krig.

- Han sa at vi måtte gjøre opprør mot herskerne i muslimske land fordi de ikke var ekte muslimer, forteller Baker ifølge BBC.

AL-QAIDA-MEDLEM? Flere av al-Qaida-soldatene som nå er internert i Afghanistan, skal ha gjenkjent Richard Reid fra bin Ladens treningsleirer i landet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer