SPRENGTE BANDIDOS-HOVEDKVARTERET I DRAMMEN:  45-åringen som ble dømt for attentatet, blir nå frikjent.   Foto Rune Folkedal, Drammens Tidende/
SPRENGTE BANDIDOS-HOVEDKVARTERET I DRAMMEN: 45-åringen som ble dømt for attentatet, blir nå frikjent. Foto Rune Folkedal, Drammens Tidende/Vis mer

Bombemann reddet av dommertabbe

En 45-åring, som var sentral i bombeattentatet i Drammen i 1997, har trolig sonet ferdig. Det kan han takke en dommertabbe for.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyesterett har etter en rettsmaraton uten like satt ned straffen for ringsakermannen fra 12 til ni års fengsel. Ett og et halvt år er gjort betinget. 45-åringen har sittet fem år i varetekt.
Forsvarer John Chr. Elden sier til Dagbladet at Høyesteretts dom betyr en soningstid på sju og et halvt år.
- Trekker vi fra varetektstida, betyr dette at klienten har sonet to tredjedeler av straffen, og han har sonet ferdig, fortsetter forsvareren.
45-åringen ble dømt første gang i Drammen tingrett i 2002 til fengsel i åtte år. Borgarting lagmannsrett skjerpet i 2003 straffen til fengsel i 12 år. 45-åringen anket til Høyesterett på grunn av saksbehandlingsfeil. Dommen i lagmannsretten ble imidlertid stadfestet av Høyesterett i 2003.
45-åringen brakte imidlertid saken inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD), fordi han mente at en av lagdommerne i 2003 var inhabil.
En drept
I EMD i 2007 fikk 45-åringen medhold, og Høyesterett måtte deretter omgjøre sin tidligere avgjørelse fra 2003. Saken gikk tilbake til Eidsivating lagmannsrett, som i sommer dømte 45-åringen til fengsel i elleve år. 45-åringen anket til Høyesterett over straffeutmålingen.
Elden sier til Dagbladet at det er fornuftig av Høyesterett å sette et punktum etter nesten 12 år.
- Når norske myndigheter har brutt menneskerettighetene hans og er felt i EMD, er det ingen kriminalpolitiske grunner som tilsier at han nå skal sone lenger i fengsel, sier han.
Sprengt i lufta
45-åringen ble løslatt fra varetekt for ett år siden, etter at Høyesterett måtte omgjøre sin egen avgjørelse etter dommen i EMD i 2007.
Det var hovedkvarteret til mc-klubben Bandidos som ble sprengt i lufta sommeren 1997. Bakgrunnen var en rivalisering mellom kriminelle mc-bander. En kvinne, som tilfeldigvis kom kjørende forbi åstedet i bil sammen med sin mann, ble drept momentant.
Det ble gjort skader for flere hundre millioner kroner, som de dømte er gjort ansvarlige for.KJEMPESKADER: En kvinne ble drept og det gjort skader for flere hundre millioner kroner etter bombeattentatet mot Bandidos-hovedkvarteret i Drammen i 1997.